Scroll Top
Ce impact au dieta și nutriția asupra abilității unui copil de a învăța?
Food photo created by pvproductions - www.freepik.com

În timp ce aportul de alimente este vital pentru o performanță normală, multe dintre alimentele disponibile pe scară largă, populare în școlile de astăzi, împiedică de fapt abilitățile copiilor de a învăța. Încărcate cu zaharuri, cofeină, substanțe chimice și sodiu, multe produse populare din meniu îi lasă pe copii obosiți, neconcentrați, nervoși și bolnavi – ceea ce nu numai că are un impact asupra notelor și performanței elevilor, ci și asupra comportamentului și stării lor de spirit.

Lipsa energiei și a concentrării

Potrivit Societății pentru Neuro-știință, studii recente arată că dietele cu nivele ridicate de grăsimi saturate afectează de fapt învățarea și memoria. Din păcate, alimentele cu grăsimi saturate sunt adesea cele mai accesibile și disponibile pe scară largă în școli. Cartofii prăjiți, deserturile zaharoase, hamburgerii cu brânză, chiftelele de pui și alte produse de bază, din cantină, umplu copiii cu alimente care le reduc puterea creierului înainte de a-i trimite înapoi la ore.

Una dintre teoriile care explică legătura dintre grăsimile saturate și puterea creierului este efectul glucozei și al zaharurilor din mâncarea bogată în grăsimi. Esențial, glucoza vine din carbohidrați și, în timp ce glucoza este vitală pentru energie, mâncărurile care conțin prea multă glucoză, de fapt, cauzează scăderea nivelului de energie. Când glucoza este ingerată, corpul elimină insulină pentru a procesa noua mâncare primită. În mod normal, după o masă sănătoasă, nivelul de glucoză ar trebui să crească foarte puțin și corpul ar trebui să se simtă energic.

Astăzi, copiii și adulții cu diete bogate în glucoză experimentează o ”lovitură” post-mâncare, în care glucoza primită este atât de mare încât corpul începe să se oprească în timp ce procesează toată mâncarea. Mesele populare din cantinele pentru copiii, deseori, includ pâine albă, mâncare prăjită, dulciuri zaharoase și sucuri acidulate; toate aceste opțiuni de masă cauzează o incredibilă scădere în energie, ducând și la o scădere teribilă a concentrării și a performanței mentale. O dietă regulată, bogată în glucoză poate duce la deteriorarea rinichilor, ochilor, vaselor de sânge și a nervilor. Și, în timp ce aceste efecte secundare sunt serioase, nivelul ridicat de glucoză poate cauza și iritabilitate, letargie și o lipsă a concentrării.

Privarea de alimente și Subnutriția

Astăzi, este estimat că unul din trei copii este supraponderal; în mod surprinzător atât copiii supraponderali cât și cei subponderali  din America ar putea fi considerați subnutriți. Lipsa unui aport corespunzător de mâncare este cunoscută ca subnutriție și nu implică doar lipsa mâncării, dar ea semnifică lipsa nutrienților.

Astfel, în timp ce majoritate copiilor din America ar putea primi o cantitate mare de calorii, ei ar putea să nu primească vitaminele, nutrienții și mineralele esențiale. Această lipsă de vitamine și minerale duce la efecte secundare dăunătoare, potrivit lui Mary Gavin de la Fundația Nemours. Copiii cu diete insuficiente sunt raportați ca având mai multe probleme de sănătate, mai multe probleme cu învățatul și cu comportamentul.

Subnutriția poate rezulta în probleme neurale pe termen lung, care pot avea un impact asupra răspunsurilor emoționale ale unui copil, reacțiile acestuia la stres, asupra abilităților sale de învățare, dar și alte complicații medicale. Într-un studiu, cercetătorii Margaret Lahey și Shari Rosen au descoperit că, ”Copiii subnutriți au decalări în viziune, abilitățile motorii fine, în abilități de limbă și în cele personale și sociale,” Recent, cercetătorii au descoperit și că 1 din 3 adolescenți intervievați au raportat obiceiuri de mâncat proaste, boli cronice, și realizări mai mici la școală. În ce mâncarea este, deseori, disponibilă imediat copiilor, aceasta le inhibă dezvoltarea. Nu doar că mâncarea sănătoasă a fost dovedită ca având un impact asupra învățării, dar cercetările arată că și dietele precare au un impact și asupra atitudinii și comportamentului unui copil, atât la școală cât și în afara ei.

Un plan pentru Îmbunătățire – Cercetare pentru programe de prânz

Cu îngrijorarea generală despre performanța și sănătatea elevului, o inițiativă numita ”Programul Școlilor Sănătoase” este incorporat atât în școlile publice cât și în cele private din toată America. Programul stabilește acțiuni concrete pentru a crea medii școlare sănătoase prin examinarea sistemelor, politicilor, meselor școlii, educației despre sănătate și a programelor școlare. Cu standarde studiate și o susținere incredibilă, potrivit Alianței pentru o Generație mai sănătoasă, ”Criteriul a trecut printr-o revizuire științifică condusă de experți de la American Heart Association și de la Panelul de experți al Programului Școlile Sănătoase care este compus din profesioniști de la numeroase organizații de sănătate și educație.”

Prin implementarea acestui program, multe școli interzic fast-food-ul, cartofii prăjiți și opțiunile procesate chimic. În schimb, ele servesc pâine integrală, fructe, legume, salate și proteine ușoare. Deoarece alimentele naturale și neprelucrate oferă copiilor un aport mai mic de glucoză, copiii părăsesc sălile de prânz acum simțindu-se mai plini de energie, mai puțin letargici și mai capabili să se concentreze. Mai mult, o școală cu „Programul sănătos” a raportat, de asemenea, că după servirea unor alimente mai sănătoase, nu au existat „probleme de disciplină, lipsă de acțiune, violență despre care să vorbim”, potrivit Mercola. De asemenea, de la implementarea studiată a unor planuri școlare mai sănătoase în 1997, „Școlile sănătoase” din toată America raportează incidențe mai scăzute de abandon, expulzare, consum de droguri, arme și bătăi, cu o creștere simultană a performanței elevilor, crescând, în același timp, și notele și reputația acestor școli.

Un Plan Acasă

Pentru a promova alimentația sănătoasă și funcționalitatea creierului în afara școlii, părinții ar trebui să le ofere copiilor lor mese și gustări la fiecare trei – patru ore. Rapoartele arată că după doar treizeci de minute, sentimentele de oboseală și stres scad după o gustare sau masă hrănitoare. Oferindu-le copiilor un aport de glucoză sănătoasă, le cresc nivelul de energie și le îmbunătățesc concentrarea.

Mâncărurile și gustările sănătoase ar trebui să conțină fructe și legume naturale, cereale integrale și proteine ușoare, cum ar fi pui, pește, nuci și ouă. De asemenea, pot fi încorporate vitamine specifice pentru a viza anumite funcții. De exemplu, pentru a îmbunătăți memoria, indivizii ar trebui să investească în alimente bogate în lecitină, cum ar fi arahide, boabe de soia și germeni de grâu. Potasiul ajută și la funcționarea energiei și a creierului și poate fi derivat din portocale, banane, caise, avocado, pepeni, piersici și nectarine. Evitarea alimentelor procesate și integrarea preparatelor naturale într-o dietă zilnică va promova în cele din urmă un corp mai sănătos, un comportament și o putere creierului.

Sursa: https://www.publicschoolreview.com/blog/how-diet-and-nutrition-impact-a-childs-learning-ability

Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp