Scroll Top
Consumul de alimente care promovează inflamația poate agrava insuficiența cardiacă
Food photo created by timolina - www.freepik.com

Persoanele cu insuficiență cardiacă care au o dietă bogată în alimente care cauzează inflamații au de două ori mai multe șanse să ajungă în spital sau să moară decât cele care mănâncă alimente cunoscute pentru reducerea inflamației, arată o nouă cercetare.

”Dacă persoanele cu insuficiență cardiacă pot reduce cantitatea de alimente pro-inflamatorii pe care le consumă, i-ar putea ajuta la supraviețuire”, a declarat cercetătorul principal JungHee Kang, asistent de cercetare în domeniul asistenței medicale și doctorat, student la Universitatea din Kentucky din Lexington.

S-a demonstrat că dieta are un rol în reglarea inflamației, care este asociată cu multe boli cronice, inclusiv boli de inimă. S-a demonstrat că dietele bogate în alimente precum carnea roșie, cerealele rafinate și produsele lactate bogate în grăsimi cresc inflamația, în timp ce alimentele precum uleiul de măsline, cerealele integrale și fructele și legumele s-a dovedit că o reduc.

Kang a analizat datele dintr-un studiu anterior în care echipa ei le-a cerut la 213 de pacienți cu insuficiență cardiacă să țină jurnale despre ceea ce au mâncat timp de patru zile. Apoi au clasificat dietele folosind un indice care marchează alimentele în funcție de creșterea sau scăderea inflamației. După ce au urmărit participanții timp de un an, au descoperit că cei ale căror diete au avut scoruri inflamatorii mai mari au avut de două ori mai multe șanse să moară sau să fie spitalizați comparativ cu cei ale căror diete au avut scoruri inflamatorii mai mici.

Rezultatele au fost prezentate la sesiunile științifice virtuale ale American Heart Association, la începutul lunii noiembrie 2020. Cercetarea este considerată preliminară până la publicarea într-un jurnal evaluat de colegi.

”Este bine cunoscut faptul că dieta joacă un rol extrem de important în dezvoltarea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral”, a spus dr. Amit Khera, profesor de medicină și director al programului de cardiologie preventivă de la Universitatea Texas Southwestern Medical Center din Dallas. ”Acesta este un memento că dieta este importantă. Singura mea surpriză a fost magnitudinea efectului.”

Khera a spus că studiul a fost, de asemenea important, deoarece a analizat în mod specific rezultatele insuficienței cardiace, în timp ce studiile anterioare privind dieta s-au concentrat mai mult pe atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Conform statisticilor AHA, aproximativ 6,2 milioane de adulți americani au insuficiență cardiacă, care apare atunci când inima nu pompează suficient sânge și oxigen pentru a susține celelalte organe din corp.

Multe diete care sunt considerate sănătoase pentru inimă ”au mai multe în comun decât diferențe”, a spus Khera, autor al AHA și al ghidurilor de la Colegiului American de Cardiologie pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

De exemplu, dieta mediteraneeană, care descrie un model alimentar comun în țările care se învecinează cu Marea Mediterană, include uleiul de măsline ca sursă primară de grăsime, o mulțime de fructe, legume, cereale, fasole, nuci și semințe și cantități mici de produse lactate, ouă, pește și păsări de curte. Între timp, dieta DASH (Abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea) a fost concepută pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, include o mulțime de legume, fructe și cereale integrale și limitează alimentele bogate în grăsimi saturate. Dar dieta DASH permite mai multe proteine din lactate, carne și păsări cu conținut scăzut de grăsimi.

Ghidurile recomandă modele de alimentație pe bază de plante și mediteraneene, limitând în același timp carnea procesată, carbohidrații rafinați, colesterolul, sodiul și băuturile îndulcite.

”Există o mulțime de suprapuneri”, a spus Khera. ”Este ca o diagramă Venn. Punctul dulce este în mijloc.”

Ceea ce este necesar acum, a spus Kang, este cercetarea pentru a confirma dacă dietele antiinflamatorii pot fi utilizate pentru a reduce mortalitatea prin insuficiență cardiacă.

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2020-11-foods-inflammation-worsen-heart-failure.html

Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp