Scroll Top
Ghidul Complet pentru Gestionarea Alergiilor

Alergiile reprezintă o preocupare din ce în ce mai frecventă în societatea contemporană, afectând milioane de oameni din întreaga lume. Aceste reacții exagerate ale sistemului imunitar pot fi declanșate de diverse substanțe, de la polen și praf până la alimente și substanțe chimice. În încercarea de a înțelege mai bine această problemă de sănătate tot mai răspândită, am ales să explorăm informațiile oferite de Allergy & Asthma Network

Ce este o alergie alimentară?

O alergie alimentară este un efect advers asupra sănătății care rezultă dintr-un răspuns imunitar specific care apare în mod reproductibil la expunerea la un anumit aliment.

Alergenii alimentari sunt părți ale alimentelor sau ingrediente din alimente (de obicei proteine) care sunt recunoscute de celulele imunitare. Atunci când o celulă imunitară se leagă de un alergen alimentar, are loc o reacție care provoacă simptomele alergiei alimentare.

Ce altceva ar trebui să știți: Majoritatea alergenilor alimentari provoacă reacții chiar și după ce au fost gătite sau digerate. Unii alergeni, cel mai adesea din fructe și legume, provoacă reacții alergice doar atunci când sunt consumate crude. Uleiurile alimentare, cum ar fi soia, porumb, arahide și susan, pot fi sau nu alergenice (care provoacă alergii), în funcție de modul în care sunt procesate.

9 alimente care provoacă cele mai multe  reacții de alergie alimentară
 • Lapte
 • Pește
 • Nuci
 • Ouă
 • Grâu
 • Fructe de mare
 • Soia
 • Alune de pădure
 • Susan

 

Recunoașteți simptomele și tratați reacțiile

Primele simptome ale unei reacții la alimente apar de obicei între câteva minute și două ore de la expunere. Uneori, simptomele pot reveni la câteva ore după tratament; acest lucru se numește o reacție bifazică. O reacție poate implica unul, două, mai multe sau mai multe simptome. Simptomele pot afecta diferite părți ale corpului și pot fi de la ușoare la foarte ușoare severe.

 SIMPTOMELE UȘOARE INCLUD
 • Nas: mâncărime sau curgere a nasului, strănut
 • Gură: mâncărime la gură
 • Piele: câteva urticarii, mâncărimi ușoare
 • Intestin: greață ușoară sau discomfort
SIMPTOMELE SEVERE INCLUD
 • Plămânii: dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, tuse repetitivă
 • Inimă: slabă, puls slab, amețeli
 • Gât: strâmt, răgușit, respirație/înghițitură dureroasă
 • Gură: umflături semnificative ale limbii sau ale buzelor
 • Piele: multe urticarii pe tot corpul, roșeață generalizată
 • Intestin: vărsături repetitive sau diaree severă
 • Psihologic: senzația că ceva rău se va întâmpla, anxietate, confuzie
Alergia alimentară și intoleranța alimentară – Care este diferența?

Alergiile Alimentate-  Atacuri ale sistemului imunitar: o moleculă din alimente, de obicei o proteină (exemplu: cazeină și proteinele din zer din lapte) Poate pune în pericol viața Poate provoca numeroase simptome în tot corpul

Intoleranță alimentară- Sistemul digestiv are probleme în a descompune un alimente (exemplu: lactoza, un zahăr natural din lapte) Nu pune în pericol viața De obicei, se limitează la tulburări digestive, cum ar fi dureri de stomac sau gaze

Mai mult de 40% dintre copiii cu alergii alimentare au avut o reacție severă sau care le-a pus viața în pericol.

În fiecare an, aproximativ 3,4 milioane de persoane vizitează camera de urgență pentru a trata reacții severe la alergii alimentare

 Tipuri de alergii
 1. Polenul de ambrozie– este alcătuit din particule mici care plutesc în aer și provoacă simptome de alergie la persoanele alergice la ambrozie. Polenul de ambrozie poate provoca o acutizare a simptomelor de astm. Atunci când o persoană cu astm și alergie la ambrozie inhalează polenul de ambrozie, acesta poate provoca inflamarea și umflarea plămânilor și a căilor respiratorii.
 2. Gândacii și șoarecii– sunt în mare parte nocturni, căutând hrană și apă pe timp de noapte și lăsând în urmă urme de alergeni care provoacă simptome la contact sau la inhalare. Se crede că alergenii gândacilor sunt fecalele, saliva și părți ale corpului; alergenii șoarecilor sunt pielea, saliva și urina.
 3. Alergia la latex– este o reacție alergică la proteinele prezente în seva lăptoasă a arborelui de cauciuc Hevea brasiliensis. Alergia la latex este cunoscută și sub denumirea de alergie la latex de cauciuc natural. Alergia la latex se dezvoltă, în general, după expunerea repetată la produse medicale și de consum care conțin latex de cauciuc natural.
 4. Nu orice reacție la un medicament este o alergie la medicament. O alergie este un răspuns mediat de IgE al organismului la un alergen. Unele reacții la medicamente sunt considerate intoleranțe – în cazul în care organismul nu produce un răspuns alergic, ci pur și simplu nu poate procesa bine medicamentul. Medicamentele pot produce, de asemenea, efecte secundare, care, din nou, nu sunt alergii
 5. Polenul- care provoacă alergii tinde să fie mic, ușor și uscat. Este ușor de împrăștiat de vânt pe distanțe mari. Polenul care ajunge pe mașină sau pe mobila de gazon nu reprezintă o problemă de alergie la fel de mare ca polenul prea mic pentru a fi văzut. Florile viu colorate eliberează de fapt mai puțin polen în aer decât verișoarele lor monotone. În schimb, ele depind de insecte pentru a transporta polenul de la o floare la alta.
 6. Alergeniile la animalele de companie- pot provoca reacții atunci când sunt inhalați, intră în ochi sau intră în contact cu pielea. Simplul fapt de a intra într-o încăpere în care a fost o pisică sau un câine poate provoca simptome. Atingerea animalului sau faptul de a fi lins poate provoca mâncărimi și urticarie. Reacțiile pot apărea în câteva minute sau pot fi întârziate cu câteva ore după expunere.

O persoană care suferă de o alergie alimentară are un sistem imunitar care reacționează exagerat la proteinele din anumite alimente. Aceasta este identificată ca fiind un invadator periculos, iar organismul creează un anticorp specific IgE (imunoglobulină E) pentru a o combate. Acest lucru declanșează un răspuns de protecție care poate include simptome cutanate, respiratorii, cardiace și/sau digestive.

 

 1. Sporii de mucegai sunt atât de mici și de ușori încât pot pluti prin aer precum polenul. Având în vedere cât de mici sunt sporii, aceștia sunt foarte ușor de inhalat, ceea ce poate provoca o reacție alergică. O alergie la mucegai este de fapt o alergie la sporii de mucegai. O alergie la mucegai este atunci când sistemul dumneavoastră imunitar reacționează exagerat la inhalarea sporilor de mucegai, creând simptome de alergie la mucegai.
AFECȚIUNI COMUNE
 • Urticarie- Se estimează că 20 la sută dintre oameni vor avea urticarie la un moment dat în viața lor. Urticaria cronică sau recurentă vă poate afecta calitatea vieții. Aspectul lor vă poate afecta viața socială. Mâncărimile nu numai că pot fi enervante, dar pot provoca și probleme de somn. Este normal să vă simțiți frustrați. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu se cunoaște cauza urticariei dumneavoastră. Urticaria este un tip de reacție cutanată. Urticaria este reprezentată de umflături ridicate sau de bătături care sunt adesea roșii și provoacă mâncărimi. Urticaria este destul de frecventă și oricine o poate avea.
 • Rinita alergică– Rinita alergică este cauzată de alergiile la polen. Iritanții, cum ar fi fumul, parfumul și detergenții, pot declanșa, de asemenea, simptome. Este posibil să fiți mai sensibil la iritanții inhalați atunci când pasajele nazale sunt inflamate din cauza rinitei. Dacă aveți și astm, rinita alergică poate agrava simptomele respiratorii. Totuși, rinita alergică nu se aplică doar alergiilor sezoniere. Alergiile la mucegai de interior, la părul de animale de companie, la praf sau la acarieni pot declanșa simptome.

Tipuri de rinite

 • Rinita sezonieră– În cazul rinitei sezoniere, simptomele apar în principal primăvara și toamna, când alergenii din exterior sunt mai frecvenți. Rinita sezonieră variază în funcție de locul în care locuiți și de plantele specifice care vă declanșează alergiile.
 • Rinita perenă– Rinita perenă este o afecțiune alergică cronică. Simptomele sunt prezente în majoritatea zilelor din an. Rinita perenă este adesea cauzată de alergeni de interior care sunt prezenți pe tot parcursul anului De asemenea, este cauzată sau agravată de mirosuri puternice, poluare sau praf industrial. Polenul poate provoca, de asemenea, simptome pe tot parcursul anului, în funcție de climatul local.

 

 • Rinita non-alergică- Rinita perenă este o afecțiune alergică cronică. Simptomele sunt prezente în majoritatea zilelor din an. Rinita perenă este adesea cauzată de alergeni de interior care sunt prezenți pe tot parcursul anului. De asemenea, este cauzată sau agravată de mirosuri puternice, poluare sau praf industrial. Polenul poate provoca, de asemenea, simptome pe tot parcursul anului, în funcție de climatul local.
 • Rinita de sarcină– Sarcina aduce multe schimbări în corpul unei femei – unele dintre ele minunate și altele nu la fel de binevenite. Rinita de sarcină este frecventă. Se întâmplă atunci când o femeie însărcinată are congestie sau îi curge nasul fără să aibă o boală sau alergii. Cercetătorii cred că hormonii joacă un rol și afectează pasajele nazale.

 

Alergiile în timpul sarcinii

Este posibil ca o femeie să dezvolte alergii în timpul sarcinii. Este mai frecvent ca femeile să aibă deja alergii înainte de concepție.

Se agravează alergiile în timpul sarcinii?

Depinde de femeie și de gravitatea alergiilor în timpul sarcinii. Aproximativ o treime dintre viitoarele mămici consideră că simptomele lor de alergie tind să se agraveze în timpul sarcinii. O altă treime constată că simptomele de alergie rămân la fel. Și încă o treime constată că simptomele de alergie se ameliorează în timpul sarcinii.

Un nas înfundat în timpul sarcinii înseamnă că am alergii?

Femeile însărcinate au adesea nasul înfundat. Congestia nazală începe de obicei cândva în al doilea trimestru, cauzând umflarea și înmuierea membranelor mucoase. Medicul dumneavoastră se poate referi la acest lucru ca fiind rinită de sarcină. Rinita de sarcină vă poate face să fiți la fel de înfundată ca și cum ați fi răcită sau aveți o alergie. Aceasta poate duce la sângerări nazale în timpul sarcinii și/sau la scurgere nazală postnatală care vă poate face să tușiți sau chiar să aveți căscat noaptea. Vestea bună este că rinita de sarcină dispare de obicei la scurt timp după ce sarcina se termină.

Ce face ca o reacție să fie ușoară sau severă?
 • Un simptom ușor într-o zonă a corpului este o reacție ușoară
 • Orice simptom sever reprezintă o reacție severă.
 • Simptomele ușoare în mai multe zone ale corpului reprezintă o reacție severă.
 Ce reacții trebuie tratate cu epinefrină?

Toate reacțiile severe trebuie tratate cu epinefrină, deoarece nu putem prezice care reacții severe vor pune viața în pericol. Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate recomanda un antihistaminic pentru a trata reacțiile ușoare reacții ușoare. Antihistaminicele nu pot opri anafilaxia și nu trebuie să înlocuiască niciodată epinefrina.

Cum pot trata o reacție severă?
 • INJECTAȚI EPINEFRINĂ IMEDIAT! Nu amânați; secundele contează.
 • Sunați la 112. Folosiți cuvântul anafilaxie atunci când vorbiți cu dispecerul și explicați că este posibil ca echipele de intervenție de urgență să aibă nevoie să aducă mai multă epinefrină.
 • Așezați persoana pe plat, ridicați-i picioarele și mențineți-i căldura. În cazul în care respirația este dificilă sau dacă vomită, lăsați-o să se așeze sau să stea întinsă pe o parte.
 • Dacă simptomele nu se ameliorează sau dacă simptomele revin, se vor administra mai multe doze de epinefrină pot fi administrate la aproximativ 5 minute sau mai mult după ultima doză.
 • Alertați contactele de urgență- Transportați persoana la camera de urgență, chiar dacă simptomele se rezolvă. Persoana trebuie să rămână la Urgențe timp de cel puțin 4 ore, deoarece simptomele pot reveni.
Epinefrina

Epinefrina trebuie administrată imediat la primul semn al unei reacții alergice grave. Anafilaxia este diagnosticată atunci când simptomele implică două sau mai multe sisteme de organe ale corpului: piele, gură și/sau gât, stomac, plămâni și căi respiratorii și inimă.

Este esențial să recunoașteți anafilaxia și să o tratați imediat. Atunci când observați semnele unei reacții anafilactice, epinefrina este tratamentul de primă linie. Decesul datorat anafilaxiei se datorează adesea unei întârzieri în administrarea epinefrinei.

Cum se injectează epinefrina?
 • Scoateți capacul.
 • Apăsați ferm vârful pe coapsă la un unghi perpendicular (drept).
 • Balansați și împingeți ferm autoinjectorul până când auziți un clic.
 • Țineți ferm timp de 10 secunde.
 • Scoateți autoinjectorul.
 • Masați zona timp de 10 secunde.
 • Sunați la 112 pentru monitorizare continuă și în cazul în care aveți nevoie de o a doua injecție pentru a trata anafilaxia bifazică.

Aruncați autoinjectorul (de preferință într-un recipient pentru obiecte ascuțite, pe care îl puteți procura de la orice farmacie) sau luați-l cu dumneavoastră atunci când mergeți la spital sau la camera de urgență.

Unde trebuie injectate autoinjectoarele?

Autoinjectoarele de epinefrină trebuie injectate direct în mușchiul coapsei medii externe. Uneori, injecțiile pot fi administrate sub piele, dar injecția musculară este mai eficientă.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp