Scroll Top
“Lipsa educației și a informațiilor despre sănătatea urechii și a auzului poate duce la subestimarea problemelor auditive”

Am discutat cu cu doamna doctor Daniela Neacșu despre despre modul în care pierderea auzului afectează calitatea vieții, despre factori culturali sau societali care contribuie la prevalența pierderii auzului, despre care nu se vorbește, sau se vorbește insuficient, despre cum ar putea comunitatea medicală să colaboreze cu guvernele și organizațiile non-profit pentru a acorda prioritate îngrijirii urechii și a auzului.

Doctor Daniela Neacșu este Medic Primar ORL, având  competentă în Foniatrie, abilităti în  Electromiografie laringiană, Neurolaringologie, Laser în ORL, Chirurgie endoscopică ORL, Audiologie

Oana Voicu: Din experiența dumneavoastră, care sunt cele mai dăunătoare concepții sau mituri comune, despre pierderea auzului care se perpetuează și agravează stigmatizarea socială?

Doctor Daniela Neacșu: Există mai multe mituri și concepții greșite despre pierderea auzului care pot perpetua și agrava stigmatizarea socială. Iată câteva dintre acestea:

Pierderea auzului este doar o parte normală a îmbătrânirii: Acest mit sugerează că pierderea auzului este inevitabilă odată cu înaintarea în vârstă și că nu trebuie să fie luată în serios sau tratată. În realitate, pierderea auzului poate afecta persoanele de toate vârstele și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții.

Persoanele cu pierdere de auz sunt mai puțin capabile: Acest mit este complet greșit și poate duce la discriminare și marginalizare socială a persoanelor cu pierdere de auz. Pierderea auzului nu este o reflectare a inteligenței sau a capacităților unei persoane și nu ar trebui să determine modul în care sunt percepute sau tratate în societate.

Protezele auditive sunt ineficiente sau inestetice: Acest mit poate determina persoanele cu pierdere de auz să ezite să caute ajutor auditiv, din teama de a fi stigmatizate sau de a fi percepute diferit. În realitate, protezele auditive moderne sunt foarte estetice și eficiente și pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții persoanelor cu pierdere de auz.

Pierderea auzului nu afectează calitatea vieții: Acest mit minimizează impactul psihologic, social și emoțional al pierderii auzului și poate duce la subestimarea nevoilor și dificultăților persoanelor cu pierdere de auz.

Este important să contracarăm aceste mituri și concepții greșite prin educație și conștientizare, promovând înțelegerea și empatia față de persoanele cu pierdere de auz și asigurându-ne că acestea au acces la sprijin, servicii și tehnologii care să le permită să trăiască viața în mod plin și independent.

Oana Voicu: Ce strategii au fost eficiente în schimbarea mentalității legate de îngrijirea urechii și a auzului, în special în mediile sociale, în care stigmatul și concepțiile greșite sunt profund înrădăcinate?

Doctor Daniela Neacșu:

Educația și conștientizarea: O componentă esențială în combaterea stigmatizării și a concepțiilor greșite este educația și conștientizarea. Organizațiile, asociațiile și autoritățile în domeniul sănătății auditive ar trebui să desfășoare campanii de educație publică pentru a informa oamenii despre importanța îngrijirii urechilor și a auzului, despre factorii de risc pentru pierderea auzului și despre soluțiile disponibile pentru gestionarea acesteia.

Promovarea egalității de acces la serviciile de sănătate auditivă: O altă strategie importantă este asigurarea unei accesibilități echitabile la serviciile de sănătate auditivă. Asta înseamnă să se asigure că toți oamenii au acces la screening auditiv, evaluare și tratament, indiferent de statutul socio-economic sau de alti factori.

Combaterea discriminării: Este esențial să se combată discriminarea împotriva persoanelor cu pierdere de auz și să li se ofere sprijin și resurse pentru a se integra și a participa pe deplin în societate. Aceasta poate include promovarea angajării persoanelor cu pierdere de auz, crearea unui mediu de lucru accesibil pentru toți.

Promovarea modelelor de rol pozitive: Promovarea modelelor de rol pozitive și a poveștilor de succes ale persoanelor cu pierdere de auz poate contribui la schimbarea percepțiilor și la încurajarea altor persoane să își caute ajutor și să se îngrijească de sănătatea auditivă.

Oana Voicu: Există factori culturali sau societali care contribuie la prevalența pierderii auzului, despre care nu se vorbește, sau se vorbește insuficient Dacă da, cum pot fi abordați?

Doctor Daniela Neacșu:

Expunerea la zgomot: În multe culturi, expunerea la zgomot puternic sau persistent nu este recunoscută suficient că un factor de risc pentru pierderea auzului. Este important să creștem conștientizarea cu privire la efectele nocive ale zgomotului asupra sănătății auditive și să educăm oamenii despre măsurile de protecție, cum ar fi purtarea protecției auditive (caști de protecție, antifoane) în medii zgomotoase.

Practici culturale: Anumite practici culturale, cum ar fi utilizarea dispozitivelor de ascultare a muzicii la volum ridicat sau participarea la evenimente sociale zgomotoase, pot contribui la deteriorarea auzului. Abordarea acestor practici prin educație și conștientizare poate ajuta la reducerea riscului de pierdere auzului.

Accesibilitatea la îngrijirea urechii și a auzului: În unele culturi sau comunități, accesul la servicii de îngrijire a urechilor și a auzului poate fi limitat din cauza unor factori precum lipsa de resurse, stigma socială sau lipsa de educație. Este important să se creeze programe și servicii adaptate la nevoile culturale și să se promoveze accesul la îngrijirea urechii și a auzului în mod echitabil pentru toată lumea.

Oana Voicu: Cum pot sistemele de sănătate și factorii de decizie să colaboreze pentru a îmbunătăți accesul la serviciile de îngrijire a urechii și a auzului, în special în comunitățile defavorizate?

Doctor Daniela Neacșu: Identificarea nevoilor comunității: Este esențial ca factorii de decizie să identifice nevoile specifice ale comunităților defavorizate în ceea ce privește sănătatea urechii și a auzului. Acest lucru poate implica cercetări și evaluări locale, consultații cu membrii comunității și parteneriate cu organizații locale.

Crearea unor programe de screening și intervenție precoce: Implementarea unor programe de screening auditiv în școli, centre de sănătate comunitare și alte locații accesibile poate ajuta la identificarea precoce a problemelor de auz și la furnizarea de intervenții timpurii. Aceste programe ar trebui să fie adaptate la nevoile și caracteristicile specifice ale comunităților defavorizate.

Promovarea educației și conștientizării: Sistemele de sănătate și factorii de decizie ar trebui să investească în programe de educație și conștientizare în comunitățile defavorizate despre importanța îngrijirii urechii și a auzului, factorii de risc pentru pierderea auzului și soluțiile disponibile pentru gestionarea acesteia.

Crearea de parteneriate și colaborări: Sistemele de sănătate ar trebui să lucreze împreună cu organizațiile neguvernamentale, instituțiile academice, organizațiile de caritate și alte părți interesate pentru a dezvolta programe și inițiative eficiente pentru îmbunătățirea accesului la îngrijirea urechii și a auzului în comunitățile defavorizate.

Oana Voicu: Ce rol pot juca campaniile de educație și conștientizare în schimbarea atitudinilor societății față de pierderea auzului și în promovarea intervenției timpurii?

Doctor Daniela Neacșu: Creșterea conștientizării: Campaniile de educație pot ajuta la creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului cu privire la pierderea auzului, factorii de risc, metodele de prevenire și modalitățile de gestionare. Oamenii pot fi educați cu privire la importanța evaluării periodice a sănătății auditive și la semnele și simptomele care ar trebui să determine consultarea unui specialist.

Redimensionarea stereotipurilor: Campaniile pot contribui la reducerea stereotipurilor și stigmatizării asociate cu pierderea auzului. Prin prezentarea unor povești de succes ale persoanelor cu pierdere de auz și prin ilustrarea modului în care aceste persoane pot duce o viață plină și productivă, se pot schimba percepțiile și atitudinile societății față de această condiție.

Promovarea intervenției timpurii: Educația și conștientizarea pot juca un rol crucial în promovarea intervenției timpurii pentru pierderea auzului. Oamenii pot fi educați cu privire la beneficiile identificării și tratării precoce a problemelor de auz, precum și la disponibilitatea și eficacitatea diferitelor opțiuni de tratament și tehnologii asistive.

Oana Voicu: Există abordări sau tehnologii inovatoare, utilizate pentru a răspunde nevoilor nesatisfăcute de îngrijire a urechii și a auzului la nivel global?

Doctor Daniela Neacșu:

Telemedicina: Telemedicina sau teleaudiologia reprezintă utilizarea tehnologiei digitale pentru a oferi servicii de îngrijire a urechii și a auzului la distanță. Acest lucru poate include consultații online cu audiologi, screening-uri auditive efectuate prin intermediul aplicațiilor mobile și monitorizarea continuă a progresului pacienților cu ajutorul dispozitivelor portabile.

Dispozitive auditive inteligente (Aparate auditive de ultima generație): Dispozitivele auditive inteligente sunt echipate cu tehnologii avansate, cum ar fi inteligența artificială și conectivitatea Bluetooth, pentru a oferi o experiență auditivă mai personalizată și conectată. Aceste dispozitive pot fi controlate prin intermediul smartphone-urilor și pot fi integrate în alte dispozitive și servicii inteligente din mediul înconjurător al utilizatorului.

Implant cohlear: Implanturile auditive cochleare sunt dispozitive chirurgicale implantate care stimulează direct nervul auditiv, permițând persoanelor cu pierdere severă sau profundă de auz să perceapă sunetele și vorbirea. Tehnologiile avansate de procesare a semnalului și de electrostimulare au îmbunătățit semnificativ performanța acestor implanturi în ultimii ani.

Oana Voicu: Cum poate comunitatea medicală să colaboreze cu guvernele și organizațiile non-profit pentru a acorda prioritate îngrijirii urechii și a auzului că problemă globală de sănătate?

Doctor Daniela Neacșu:

Colaborarea între comunitatea medicală, guverne și organizațiile non-profit este crucială pentru a acorda prioritate îngrijirii urechii și a auzului că problemă globală de sănătate. Iată câteva modalități prin care aceste entități pot colabora eficient:

Advocacy și lobbying: Comunitatea medicală poate juca un rol important în susținerea sănătatii urechii și a auzului, evidențiind importanța acesteia și presând guvernele să aloce resurse adecvate pentru îngrijirea auditivă. Organizațiile non-profit pot oferi expertiză și susținere în aceste eforturi.

Elaborarea și implementarea politicilor de sănătate: Comunitatea medicală poate colabora cu guvernele pentru a dezvolta și implementa politici de sănătate care să abordeze nevoile de îngrijire a urechii și a auzului. Acest lucru poate include stabilirea unor standarde și protocoale de screening auditiv, asigurarea accesului la servicii de îngrijire a auzului și promovarea cercetării în domeniu.

Programe de educație și conștientizare: Comunitatea medicală și organizațiile non-profit pot colabora pentru a dezvolta și implementa programe de educație și conștientizare în rândul populației, cu privire la importanța sănătății urechii și a auzului, factorii de risc pentru pierderea auzului și soluțiile disponibile pentru gestionarea acesteia.

Parteneriate pentru furnizarea de servicii: Guvernele pot colabora cu organizațiile non-profit și cu instituțiile medicale pentru a furniza servicii de îngrijire a urechii și a auzului în comunități defavorizate sau marginalizate. Acest lucru poate implica crearea de clinici mobile, organizarea de evenimente de screening și furnizarea de dispozitive auditive subvenționate sau gratuite.

Finanțare și granturi: Guvernele și organizațiile non-profit pot colabora pentru a mobiliza fonduri și granturi pentru proiecte și inițiative în domeniul sănătății urechii și a auzului. Aceste fonduri pot fi utilizate pentru cercetare, dezvoltare de programe, formare a personalului medical și alte inițiative de îmbunătățire a îngrijirii auditive.

 Oana Voicu: Cum pot fi valorificate telemedicina și mai ales tehnologiile digitale de sănătate pentru a îmbunătăți accesul la serviciile de îngrijire a urechii și a auzului în zonele îndepărtate sau defavorizate?

Doctor Daniela Neacșu:

Consultații online și evaluări auditive: Prin intermediul platformelor de telemedicină, pacienții din zonele îndepărtate sau defavorizate pot beneficia de consultații online cu audiologi și medici specialiști în sănătatea urechii și a auzului. De asemenea, evaluările auditive pot fi efectuate prin intermediul unor aplicații sau dispozitive mobile specializate, care să permită monitorizarea și diagnosticarea la distanță.

Programe de screening auditiv: Tehnologiile digitale pot fi utilizate pentru a dezvolta și implementa programe de screening auditiv în comunitățile izolate sau marginalizate. Aceste programe pot implica utilizarea aplicațiilor mobile sau a dispozitivelor portabile pentru efectuarea testelor de audiometrie și pentru identificarea precoce a problemelor de auz.

Telemonitorizare și managementul îngrijirii: Pacienții cu probleme de auz pot beneficia de telemonitorizare și managementul îngrijirii prin intermediul tehnologiilor digitale. Dispozitivele auditive conectate la internet pot transmite date despre performanța și utilizarea lor către profesioniștii medicali, permițându-le să ofere asistență și ajustări personalizate în timp real.

Educație și consiliere online: Platformele de telemedicină pot fi utilizate pentru a furniza educație și consiliere online pentru pacienți și familiile lor cu privire la gestionarea pierderii auzului și utilizarea dispozitivelor auditive. Aceste sesiuni pot fi realizate prin intermediul videoconferințelor sau a materialelor educaționale interactive.

Extinderea accesului la servicii de specialitate: Telemedicina poate fi utilizată pentru a extinde accesul la servicii de specialitate în sănătatea urechii și a auzului în zonele în care acestea sunt limitate sau inexistente. Prin intermediul consultanței și colaborării online între medici specialiști și personalul medical local, se poate oferi asistență și îndrumare în diagnosticarea și tratamentul problemelor auditive.

În ansamblu, valorificarea telemedicinei și a tehnologiilor digitale de sănătate poate contribui semnificativ la îmbunătățirea accesului la serviciile de îngrijire a urechii și a auzului în zonele îndepărtate sau defavorizate, ajutând astfel la reducerea inechităților în sănătatea auditivă și la îmbunătățirea calității vieții persoanelor din aceste comunități.

Oana Voicu: Ce pași poate urma publicul larg, pentru a susține politici și servicii mai bune de îngrijire a urechii și a auzului în comunitățile lor și la scară globală?

Doctor Daniela Neacșu:

Educație și conștientizare: Înțelegerea semnelor și simptomelor problemelor de auz, precum și a modalităților de prevenire și gestionare a acestora, poate ajuta la promovarea sănătății auditive în comunitate.

Promovarea accesului la servicii: Susținerea inițiativelor care promovează accesul la serviciile de îngrijire a urechii și a auzului este crucială. Aceasta poate include sprijinirea programelor de screening auditiv și a serviciilor de diagnostic și tratament, în special în comunitățile defavorizate.

Reducerea stigmatului: Publicul larg poate juca un rol important în reducerea stigmatului asociat problemelor de auz. Prin educarea altora despre impactul pierderii de auz și promovarea unei culturi a incluziunii și a acceptării, se poate crea un mediu mai receptiv față de nevoile persoanelor cu deficiențe auditive.

Implicarea în organizații non-profit: Susținerea organizațiilor non-profit care lucrează în domeniul sănătății urechii și a auzului poate avea un impact semnificativ. Acest lucru poate implica voluntariatul pentru campanii de conștientizare, donații financiare sau participarea la evenimente de strângere de fonduri.

 Oana Voicu: Cum se intersectează factorii socio-economici cu prevalența pierderii auzului? Ce strategii pot fi implementate pentru a aborda discrepanțele în accesul la îngrijire?

Doctor Daniela Neacșu:

Factorii socio-economici pot avea un impact semnificativ asupra prevalenței pierderii auzului și asupra accesului la îngrijire auditivă.

Accesul la serviciile medicale: Persoanele din comunitățile cu venituri mai mici sau din zonele rurale pot întâmpina dificultăți în accesarea serviciilor medicale, inclusiv a celor de îngrijire a urechii și a auzului. Acest lucru poate duce la întârzieri în diagnosticare și tratament și la o gestionare mai slabă a problemelor auditive.

Costul tratamentului și al dispozitivelor auditive: Costul tratamentului și al dispozitivelor auditive poate fi prohibitiv pentru persoanele cu venituri reduse. Lipsa accesului la asigurare medicală sau la programe de subvenționare a dispozitivelor auditive poate face că îngrijirea auditivă să fie inaccesibilă pentru aceste persoane.

Educația și conștientizarea: Nivelul de educație și gradul de conștientizare în comunități pot influența modul în care persoanele recunosc și gestionează problemele de auz. Lipsa educației și a informațiilor despre sănătatea urechii și a auzului poate duce la subestimarea problemelor auditive sau la lipsa căutării de ajutor medical.

Mediul de muncă și expunerea la zgomot: Persoanele cu locuri de muncă în industrii care implică expunerea la zgomot puternic sunt mai susceptibile să dezvolte pierderi de auz. Aceasta poate fi mai frecventă în comunitățile cu un număr mare de muncitori din industria manufacturieră sau din construcții.

Pentru a aborda discrepanțele în accesul la îngrijirea auditivă, pot fi implementate următoarele strategii:

  • Programe de screening și diagnosticare în comunități
  • Subvenționarea tratamentului și a dispozitivelor auditive
  • Educație și conștientizare: Dezvoltarea de programe educaționale
  • Parteneriate între sectorul public și privat

Oana Voicu: Ce rol pot juca cercetarea și inovarea în abordarea nevoilor nesatisfăcute de îngrijire a urechii și a auzului, în special în dezvoltarea de noi modalități de tratament sau tehnologii de asistență?

Doctor Daniela Neacșu: Cercetarea și inovarea joacă un rol crucial în abordarea nevoilor nesatisfăcute de îngrijire a urechii și a auzului, contribuind la dezvoltarea de noi modalități de tratament, tehnologii de asistență și programe de prevenire. Prin continuarea investițiilor și susținerii în acest domeniu, putem realiza progrese semnificative în îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele cu probleme de auz și pentru comunități în întregime.

Oana Voicu: Cum pot furnizorii de servicii medicale să sprijine mai bine persoanele care trăiesc cu pierderi de auz netratate, în special în ceea ce privește furnizarea de resurse și recomandări pentru îngrijire cuprinzătoare?

Furnizorii de servicii medicale pot sprijini mai bine persoanele care trăiesc cu pierderi de auz netratate, ajutându-le să gestioneze mai eficient problemele lor auditive și să îmbunătățească calitatea vieții lor, prin diverse mijloace:

Evaluarea și diagnosticul precoce: Furnizorii de servicii medicale ar trebui să ofere evaluări auditive periodice și să depisteze pierderile de auz cât mai devreme posibil. Diagnosticul precoce permite începerea tratamentului și managementul adecvat al problemelor de auz într-un stadiu incipient.

Consiliere și educație: Furnizorii de servicii medicale ar trebui să ofere consiliere și educație pacienților cu privire la implicațiile pierderii de auz și la opțiunile disponibile de tratament și gestionare a auzului. Aceasta poate include informații despre dispozitive auditive, terapii de reabilitare și strategii de comunicare.

Referire către specialiști: În cazurile în care pierderea de auz necesită evaluare și tratament suplimentar, furnizorii de servicii medicale ar trebui să ofere

recomandări pentru consultarea cu audiologi, otolaringologi sau alți specialiști în sănătatea urechii și a auzului.

Acces la tehnologii asistive: Furnizorii de servicii medicale ar trebui să ofere informații și recomandări cu privire la tehnologiile asistive disponibile pentru persoanele cu pierderi de auz. Acestea pot include dispozitive de asistență auditivă, cum ar fi telefoane cu amplificare și sisteme de asistență pentru televiziune.

Sprijin pentru integrarea socială: Furnizorii de servicii medicale ar trebui să sprijine pacienții în încorporarea strategiilor de gestionare a auzului în viața lor de zi cu zi și în integrarea lor socială. Aceasta poate include recomandări pentru programe de terapie logopedică sau pentru grupuri de suport.

Monitorizare și îngrijire continuă: pentru a asigura eficacitatea tratamentului și pentru a aborda orice schimbări sau complicații care pot apărea în timp.

Oana Voicu: Care sunt unele consecințe potențiale ale nerespectării nevoilor nesatisfăcute de îngrijire a urechii și a auzului la scară globală, atât din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere economic?

Doctor Daniela Neacșu:

Impactul asupra sănătății: Pierderea de auz netratată poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv izolare socială, depresie, anxietate și scăderea calității vieții. De asemenea, poate avea consecințe negative asupra performanței școlare și a performanței la locul de muncă, precum și asupra siguranței personale și a capacității de a comunica eficient.

Costurile economice: Pierderea de auz netratată poate avea costuri economice semnificative, atât pentru indivizi, cât și pentru societate în ansamblu. Aceste costuri pot include cheltuieli cu îngrijirea medicală și asistența socială, pierderi de productivitate la locul de muncă, precum și costuri asociate cu îngrijirea auzului, cum ar fi achiziționarea de dispozitive auditive și terapia de reabilitare.

Impactul asupra dezvoltării sociale și economice: Problemele de auz netratate pot afecta dezvoltarea socială și economică a indivizilor și a comunităților. Izolarea socială și dificultățile de comunicare pot limita oportunitățile de educație, angajare și participare în comunitate, contribuind la perpetuarea ciclurilor de sărăcie și excluziune socială.

Efectul asupra calității vieții: Pierderea de auz netratată poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții persoanelor afectate și a familiilor lor. Dificultățile de comunicare și stigmatul social asociat cu problemele de auz pot duce la sentimente de izolare, singurătate și depresie, afectând bunăstarea și satisfacția generală.

 

 

 

Sursa foto: https://www.clickmed.ro/doctori/daniela-neacsu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp