Scroll Top
Lumea noastră îmbătrânită are nevoie de educație pentru a supraviețui

Lumea începe să îmbătrânească. În ultimele secole, oamenii erau obișnuiți să moară tineri, dar, mulțumită îmbunătățirii asistenței medicale, reducerii bolilor și mulțumită dietei și exercițiilor, trăim mai mult decât oricând altcândva.

În 2019 era considerat că până în 2020, o cincime din populația a 13 țări vestice va cuprinde persoane cu vârsta de peste 65 de ani. De asemenea, potrivit unui calcul realizat de serviciul de cercetare pentru investitori Moody’s, până în 2030 vor fi 34 de țări cu aceiași situație demografică.

Aceste țări au nevoie ca oamenii să rămână în piața muncii mai mult decât acum, deoarece ritmul de îmbătrânire rapid va avea un efect negativ semnificativ asupra creșterii economice din următoarele două decenii. Acest trend are ca rezultat și creșterea numărului de ani petrecuți la pensie. Din 1970, numărul mediu de ani de pensie în țările OECD a crescut de la 13 la 20 de ani.

Pentru ca oamenii să fie pregătiți să schimbe locurile de muncă și să petreacă o perioadă așa de lungă la pensie, învățarea pe tot parcursul vieții trebuie să primească mult mai multă atenție. Persoanele din domeniul educației adulte spun că ideea potrivit căreia viața se împarte în trei segmente – mai întâi educația, apoi munca și, în final, relaxarea și pensionarea – nu se mai potrivește cu modul în care oamenii își trăiesc viața acum.

Progresele în tehnologie și viața mai lungă au însemnat, de asemenea, o eradicare lentă a conceptului „job pe viață”. Este tot mai probabil ca adulții să aibă nevoie de recalificare.

Beneficiile multiple ale învățării mai târziu în viață

Cercetările arată că a rămâne activ reprezintă cea mai bună metodă de a ne păstra sănătoși cât mai mult timp. Împreună cu exercițiile fizice, studiile au evidențiat importanța de a încuraja adulții mai învârstă să se mențină activi și din punct de vedere mental.

Pensionarea poate fi dăunătoare atunci când izolarea socială și pierderea scopului pot provoca anxietate la un individ.

Există mai multe moduri în care bătrânii pot continua să lucreze mai mult timp și să fie activi din punct de vedere economic. De asemenea, există beneficiile uriașe ale învățării între generații în comunitate și în cadrul familiei și a productivității naționale a fiecărei țări în ansamblu.

Menținerea persoanelor mature la locul de muncă poate crea beneficii generale pentru angajator.

Forța de muncă uitată

Cumva, în ciuda beneficiilor evidente, pensionarii sunt adesea cel mai uitat grup cu posibilitate de angajare, în ciuda faptului că au la fel de mult de contribuit ca toți ceilalți și mai multă experiență de împărtășit.

Deci, cum pot fi încurajați oamenii să continue să învețe mai târziu în viață? Nu este ușor, spun experții.

A fi nevoit să schimbi cariera și poate să fii în afara forței de muncă pentru o perioadă de timp necesită rezistență și adaptabilitate la orice vârstă, dar în rândul persoanelor mai în vârstă, poate fi deosebit de dificil. În primul rând, oamenii trebuie să fie pregătiți psihic să rămână în piața muncii și să se adapteze la noile provocări. Mulți trebuie să învețe cum să învețe din nou, să fie încrezători, să țină pasul cu tehnologia și să facă recenzii la mijlocul vieții pentru a-și planifica mai ușor un viitor mai lung.

Societățile nu se descurcă excelent în a ajuta oamenii să-și planifice pensionarea sau să îi orienteze spre educația adultă. Cercetările lansate de WEA împreună cu FETL, Further Education Trust for Leadership and the Learning and Work Institute din Marea Britanie arată că unii oameni în vârstă simt că sunt prea bătrâni pentru a învăța, astfel încât au nevoie de încurajare, oportunități și pentru a vedea care sunt beneficiile.

Majoritatea educației pentru adulți se concentrează asupra tinerilor și nu asupra celor care au părăsit piața muncii.

Discriminarea față de persoanele în vârstă într-o societate în schimbare rămâne instituționalizată. Obținerea de diplome și alte recunoașteri pot fi o provocare pentru vârstnici și, de fapt, învățământul superior rămâne una dintre cele mai segregate instituții în funcție de vârstă din societatea noastră, notează experții.

Business photo created by katemangostar – www.freepik.com

 

Inegalitatea socială împiedică calificarea

Există o diferență tot mai mare între a avea și a nu avea și vârstnici, deoarece cei care au cea mai mare nevoie de educație și formare pentru adulți și cei cu calificare scăzută sunt în prezent cel mai puțin probabil să o primească.

Este o problemă care a fost ignorată prea des, dar va deveni din ce în ce mai important ca abilitățile oamenilor să fie aliniate la nevoile societăților, deoarece numărul în creștere al pensionarilor nu vor avea altă modalitate de a supraviețui decât dacă se auto-susțin.

Factori precum costurile de transport, timpul, modelele, presiunea societății și experiența anterioară în educație pot dezavantaja cu ușurință persoanele care nu au curaj. Cei care au părăsit școala imediat ce au putut sau au rămas fără loc de muncă sunt cu toții mai puțin predispuși să înceapă să învețe la o vârstă mai târzie. Cei fără loc de muncă nu beneficiază de învățarea oferită de angajator.

Recunoașterea rasismului bazat pe vârstă este primul pas

Schimbarea socială a speranței de viață este inevitabilă, așa cum va arăta orice grafic al acestei mega-tendințe. Pentru ca societățile să profite de forța de muncă mai în vârstă, trebuie să se întâmple o schimbare culturală. Trebuie să se recunoască faptul că rasismul bazat pe vârstă este o problemă și că persoanele în vârstă au multe de oferit forței de muncă și societății.

Orice societate va beneficia de o forță de muncă educată, iar oamenii înșiși ar trebui să poată obține beneficiile sociale și de sănătate, care provin din accesul la educație. Factorii de decizie politică pot reduce la minimum povara îmbătrânirii, încurajând lucrătorii mai în vârstă să fie educați și pot menține oamenii în piața muncii prin creșterea vârstei de pensionare.

Angajatorii și profesorii trebuie să fie mult mai deschiși la recrutarea persoanelor în vârstă, iar instituțiile trebuie să investească în căi educaționale adecvate pentru studenții de toate vârstele.

Adulții mai în vârstă aduc înțelepciune și experiență la locul de muncă și în orice comunitate. Tinerii și bătrânii au nevoie unul de celălalt, atât acum, cât mai ales în viitor.

Sursa: https://elmmagazine.eu/adult-education-and-megatrends/our-ageing-world-needs-education-to-survive/
Articol realizat de Oana Voicu
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp