Scroll Top
Motivele ascunse pentru care copiii născuți prin cezariană sunt mai predispuși să dezvolte astm
Medical photo created by freepik - www.freepik.com

Cercetătorii de la Universitatea Rutgers, Studiile Prospective din Copenhaga privind astmul în copilărie și Universitatea din Copenhaga au descris pentru prima dată modul în care nașterea prin cezariană interferează cu capacitatea unui bebeluș de a obține germeni benefici din microbiomul mamei și cum acest lucru poate duce la astm în copilărie.

Studiul, publicat în Science Translational Medicine, are implicații pentru înțelegerea rolului nașterii prin cezariană în potențialul de înclinare a microbiotei unui copil – trilioanele de microorganisme benefice care trăiesc în și pe corpul nostru – și modul în care aceasta poate influența sănătatea. Acesta ar putea duce la noi strategii de prevenire, inclusiv eforturi direcționate pentru a remedia perturbările microbiomului unui copil.

”Fiecare generație de mame predă microbiomul său la următoarea, deoarece bebelușul este acoperit cu germeni benefici în timp ce este scors prin canalul de naștere – dar acest lucru nu se întâmplă pentru bebelușii născuți prin cezariană”, a spus co-autorul Martin Blaser, director al Centrului pentru Biotehnologie și Medicină Avansată de la Rutgers. ”Este nevoie de ceva timp pentru ca bebelușii născuți prin cezariană să dezvolte un microbiom normal. Și în acest timp, când sistemul imunitar se dezvoltă și ei, aceștia devin mai expuși riscului de a dezvolta ulterior anumite boli precum astmul. Acest studiu oferă un mecanism pentru legătura dintre nașterea prin cezariană și riscul crescut de astm.”

Cercetătorii au analizat efectele nașterii vaginale față de cezariană în primul an de viață pentru 700 de copii. Pentru a determina dacă tipul de naștere a cauzat întreruperi în microbiom și dacă acestea au fost asociate cu astm, ei au examinat probele de fecale ale copiilor la o săptămână, o lună și un an.

Cercetătorii au descoperit că nașterea prin cezariană a fost asociată cu un risc dublu de astm și alergii ulterioare, precum și modificări semnificative în compoziția microbiotei intestinale. Cu toate acestea, la vârsta de un an, riscul de astm bronșic a fost redus la copiii născuți prin cezariană dacă microbiota intestinală și-a revenit după întreruperea inițială și a început să se maturizeze normal.

”Chiar dacă un copil se naște prin cezariană și are o imensă perturbare microbiană timpurie, acest lucru nu poate duce la un risc mai mare de astm dacă microbiomul se maturizează suficient înainte de vârsta de 1 an”, spune Jakob Stokholm, om de știință senior la The Copenhagen Prospective Study despre Astm în copilărie și primul autor al studiului. Studiul nostru propune perspectiva de refacere a microbiomului perturbat de nașterea prin cezariană și care, prin urmare, poate preveni dezvoltarea astmului la copii, care sunt expuși, altfel, unui risc ridicat.

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2020-11-hidden-children-born-c-section-asthma.html

Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp