Scroll Top
Muzica captivează ascultătorii și le sincronizează undele cerebrale
Music vector created by stories - www.freepik.com

Muzica are capacitatea de a ne captiva; atunci când ascultătorii se implică în muzică, îi urmăresc îndeaproape sunetele, conectându-se la ceea ce aud într-un mod afectiv și investit. Dar ce înseamnă muzica care menține publicul implicat? Un studiu realizat de cercetători de la City College din New York și de la Universitatea din Arkansas prezintă noi baze în înțelegerea răspunsurilor neuronale la muzică.

În ciuda importanței, a fost dificil să studiezi angajamentul cu muzica, având în vedere limitele auto-raportării. Acest lucru i-a determinat pe Jens Madsen și Lucas Parra, de la Grove School of Engineering din CCNY, să măsoare sincronizarea undelor cerebrale într-un public. Când un ascultător este implicat în muzică, răspunsurile lor neuronale sunt sincronizate cu cele ale altor ascultători, astfel corelarea între subiecte a undelor cerebrale este o măsurătoare a implicării.

Potrivit descoperirilor lor, publicate în cel mai recent număr din ”Rapoarte științifice”, angajamentul ascultătorului scade odată cu repetarea muzicii, dar numai pentru piesele muzicale familiare. Cu toate acestea, stilurile muzicale necunoscute pot susține interesul publicului, în special pentru persoanele cu o anumită pregătire muzicală

”De-a lungul expunerilor repetate la muzica instrumentală, corelația între subiecte a scăzut pentru muzica scrisă într-un stil familiar,” scriu Parra și colaboratorii săi în ”Rapoarte științifice ”.

În plus, participanții cu pregătire muzicală formală au arătat o mai mare corelație între subiecte și au susținut-o în cadrul expunerilor la muzica într-un stil necunoscut. Aceasta distinge muzica de alte domenii, unde interesul scade odată cu repetarea.

”Ce este atât de interesant în acest sens este că, măsurând undele cerebrale ale oamenilor, putem studia cum se simt aceștia în legătură cu muzica și ce o face atât de specială”. spune Madsen.

Elizabeth Hellmuth Margulis și Rhimmon Simchy-Gross, ambii de la Universitatea din Arkansas, au fost printre ceilalți cercetători. Studiul a implicat 60 de studenți absolvenți și de licență de la City College din New York și Universitatea din Arkansas.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190308133358.htm

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp