Scroll Top
„NOI TOȚI. ÎN PACE”

Unul dintre cele mai utilizate cuvinte în zilele noastre, deziderat al popoarelor, rugăciune pe buzele populațiilor, preocupare supremă a conducătorilor lumii este „pace”. Noi toți ne dorim pace. Oameni simpli prinși în conflicte sângeroase, militari cu trupurile sângerânde, văduve și orfani, cu toții imploră pace. Lideri de toate felurile, religioși, șefi de state, conducători locali, toți cer pace. Noi toți vrem pace. Noi toți.

Cu ocazia Celei de a cincea Ediții a Zilei Internaționale a Conviețuirii în Pace, sărbătorită pe plan mondial la 16 mai, Delegația Generală Valonia-Bruxelles în Romania  lansează invitația la vizionare, în mod  gratuit, a filmului „Noi Toți” de Pierre Pirard, în perioada 14-22 mai 2022.

Link-ul filmului disponibil cu subtitrare în limba română este valabil aici: https://www.youtube.com/watch?v=NRTSpbY54so

Doamna Rooney Mara, Ambasadoarea Zilei Internaționale a Conviețuirii în Pace 2022, actriță premiată, producătoare și militantă, adresează o invitație emoționantă: „Într-o lume plină de conflicte mortale, prejudecăți și lăcomie, sunt mândra să mă alătur Zilei Internaționale a Conviețuirii în Pace, subliniind mesajul său de speranță, iubire și compasiune. Femeia optimistă care sunt, crede că avem capacitatea de a ne îmbrățișa diferențele ca o sursă impenetrabilă de forță și că împreună avem puterea de a condamna violența ca mijloc pentru un scop. Cu mâinile întinse, vă invit să fiți alături de mine pe 16 mai prin semnarea acestei declarații de pace și vizionarea magnificului documentar al lui Pierre „We All” (Noi Toți).

Toți cei care cred într-o umanitate reconciliată, cei care văd în Ziua Internațională a Conviețuirii în Pace, o modalitate de fraternitate intre cetățeni, comunități, popoare și state sunt invitați să valideze speranța lor într-o lume ăcii, sunt invitați să semneze Declarația Universală de Conviețuire în Pace, lansată cu prilejul Zilei Internaționale a Convieța puirii în Pace la: https://16mai.org/declaration/

Început ca un conglomerat de idei și aspirații în 2017, un fel de „ghid” de bune practici multiculturale și multieducationale”, pe care Pierre Pirard, realizatorul filmului „Noi Toți” îl imaginează, obține la final, un „îndreptar”, un „manual” de învingere a fricilor. Dacă inițial, a vrut doar să prezinte „exemple extrem de pozitive” cum le numește el, ajunge să găsească în ceea ce el denumește „soluția fricilor” elementul comun tuturor experiențelor pozitive, cele de multiplicat.

Pierre Pirard anunțase că vede ca problemă principală a eșecului conviețuirii pașnice și armonioase o colecție de frici, promovate prin tehnici de „marketing bune pentru vânzare”. Odată găsit antidotul împotriva acestora, constată că este vorba tocmai despre „soluția fricilor”. Frica de vecina care poarta o anumită ținută, de colegul care are un anumit accent, etc., propriile noastre frici.

Pierre Pirard, ca fost pedagog, pune accent pe educare și educație. Se preocupă de educația copiilor, fiecare generație, fiecare copil, fiecare clasă, prin educarea adulților.

Făcând referire doar la film, am crede că vorbim despre „conviețuire pașnică”, văzând contextul actual, cu amenințări și războaie în derulare, ne concentrăm pe Noi toți. În pace.

Referinte bibliografice: https://www.youtube.com/watch?v=_Hs4U5N76XQ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp