Scroll Top
Studiază în India – ghid pentru tinerii și studenții români
School photo created by ijeab - www.freepik.com

Să cuprinzi măreția Indiei în câteva fraze potrivite pentru introducerea unui articol despre educație, burse, provocări și experiențe, este un lucru imposibil.

Așa că voi trece direct la subiect: studiază în India!

Pentru cei mai mulți studenți din România, continuarea studiilor după liceu reprezintă primul pas important spre independența față de părinți. Să studiezi într-o altă țară, este însă adevărata dovadă că ești independent. Dacă de la București, Iași sau Cluj poți să ajungi în câteva ore acasă pentru un set nou de așternuturi curate, din New Dehi sau Mumbai nu va fi la fel de simplu. Dar nu uita, fără independență nu poți trăi aventura!

Mulți dintre voi veți spune, despre propunerea mea să studiați în India, că e departe și avionul e scump sau că nu știți de unde să începeți căutarea. Însă puțini dintre voi știu că Guvernul Indiei, prin Consiliul indian pentru relații culturale (ICCR, https://www.eoibucharest.gov.in/page-link/?page=education-and-scholarship) oferă mai multe tipuri de burse de studiu pentru studenții și absolvenții români:

Aceste programe dedicate studenților și absolvenților din România pornesc de la  ideea că parteneriatele solide între națiuni se formează nu numai în jurul unor principii și aspirații comune, ci și pe fundamtente economice solide. Cooperarea la nivel academic este considerată una dintre componentele esențiale în politica externă indiană. Sunt în peste 20 de domenii de studiu din care tinerii români pot alege, printre care: agricultură, finanțe, educație, inginerie, mediu, sănătate, resurse umane, IT, telecomunicații, management, petrol, energie, arte plastice, muzică, dans și bineînțeles cursuri de hindi. Bursele se acordă pentru programe de licență, master, doctorat, dar și pentru cursuri aplicate, pe termen mediu și scurt în universități și instituții de învățământ importante din India.

Să fii student internațional în India este o aventură culturală în primul rând!

Orașele Delhi, Agra și Jaipur sunt cunoscute sub numele de Triunghiul de Aur datorită splendorii și bogăției lor culturale. Aceste orașe stau la baza turului clasic din nordul Indiei, care include Taj Mahal și Parcul Național Ranthambore. New Delhi este un oraș multi-etnic și multi-cultural, care găzduiște o multitudine de evenimente, sărbători și festivaluri. Dar New Dehli nu este numai zgomot și agitație;  în grădinile și parcurile sale poți să participi la ore de yoga în momentele de liniște ale dimineții, poți să te plimbi pe lângă temple hinduse sau să faci cumpărături în piețele de condimente. Deși Everestul, atracția vedetă a munților Himalaya, se află la multe sute de kilometri distanță de India, partea indiană a acestui lanț muntos oferă multe drumeții cu priveliști care îți taie respirația. Iar dacă pasiune ta este litoralul, află că Golful Bengal cu apele sale turcoaz și nisipul auriu, este unul dintre cele mai bune locuri pentru scufundări din lume.

În învățământul superior din India este folosită engleza. Limba engleză este una dintre cele două limbi oficiale în India, evident datorită trecutului său colonial, iar hindi este a doua limbă oficială. Majoritatea indienilor vorbesc aceste două limbi, precum și una sau mai multe din multitudinea de limbi regionale, cum ar fi punjabi, gujarati sau bengali. Abilitățile lingvistice ale indienilor sunt de-a dreptul extraordinare, ei pot folosi două, trei sau chiar mai multe limbi, adesea în aceeași frază, în timp ce conversează cu aceeași persoană.

Alte motive pentru care să alegi să studiezi în India:

  • economia indiană este pe locul șase în lume.
  • India este a doua cea mai mare democrație din lume, iar în politica externă, este o punte între est și vest, întrucât are relații diplomatice cu Rusia, China, SUA și Europa.
  • într-o lume globalizată, bine conectată, angajatorii apreciază din ce în ce mai mult absolvenții cu experiență și educație internațională.
  • multe prietenii încep din timpul studiilor la universitate, așa că este o ocazie unică să cunoști oameni interesanți și să îți faci prieteni noi.
  • studenții internaționali din India au oportunitatea să călătorească și să descopere și alte tări din Asia; Tailanda, Nepal sau Singapore sunt doar câteva dintre zecile de destinații interesante.

Costul vieții în India crește constant, dar este încă mult mai mic decât în SUA sau Europa. Majoritatea studenților internaționali aleg New Delhi sau Mumbai. Aici costurile medii sunt (în INR și USD):

  • Chirie lunară (apartament cu 1 dormitor): 18.200 INR (245 dolari)
  • Masă (restaurant ieftin): 300 INR (4 USD)
  • Cafea: 140 INR (1,90 USD)
  • Bere (sticlă): 120 INR (1,65 dolari)

Mâncarea indiană este probabil cea mai cunoscută și mai populară din lume. Încearcă diversele tipuri de curry de legume din ingrediente proaspete din nord, de la poalele munților Himalaya, curry cu pește proaspăt prins în regiunea Goa din sud-vest sau, de ce nu, varianta indiană de fish-and-chips, o interpretare locală a preparatului britanic, specifică Mumbai-ului. Nu există mâncare tipică indiană; de la Kerala la Calcutta există o mulțime de mâncăruri regionale fabuloase pe care poți să le testezi în India, dincolo de preferințele familiare ca pui tikka masala și tandoori naan de la restaurantele cu specific indian din București.

Este posibil să ai unele îngrijorări înainte să pleci la studii în India, dar nu-ți face griji: este absolut normal. Părăsirea zonei de confort este unul dintre lucrurile care fac ca întreaga experiență să fie una extrem de valoroasă. La urma urmei, dacă poți călători în India pentru studii, atunci poți face orice, corect?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp