Scroll Top
Asociația Curtea Veche ne spune că este #TimpulSăCitim

Există o mulțime de statistici care susțin că lectura este benefică pentru noi. Ea nu doar că ne dezvoltă gândirea, dar are un efect și asupra stării de spirit sau a speranței de viață. Mai mult, potrivit psihologilor cititul este un remediu perfect pentru combaterea stresului, pe care tot mai mulți îl experimentează.

Statistici despre beneficiile cititului:

  • Lectura diminuează cu până la 28% riscul de depresie;
  • 30 de minute de citit pe zi cresc media de viață cu 2 ani;
  • 1 din 5 persoane spun că atunci când citesc se simt mai puțin singure;
  • 20 de minute de lectură în fiecare zi fac o persoană să fie cu 20% mai fericită;

Cât de mult citesc românii?

  • Doar 4% dintre români spun că citesc zilnic;
  • 1 din 5 români nu a citit niciodată o carte;
  • Românii citesc în medie 5 minute pe zi;
  • Doar 8% dintre români spun că citesc de plăcere.

Privind aceste statistici putem observa că educația în România referitoare la beneficiile lecturii este deficitară. De aceea, inițiativele, precum campania Asociației Curtea Veche numită #TimpulSăCitim, sunt bine venite. Aceștia au donat cărți către copiii din mediile defavorizate, în același număr cu persoanele care s-au filmat citind pe perioada campaniei.

De asemenea, peste un milion de oameni din toată țara au descoperit beneficiile cititului. Peste 60 de persoane influente s-au alăturat campaniei, dându-și seama că pot ajuta la îmbunătățirea statisticilor îngrijorătoare. Pe lângă acestea, au fost și mulți alți oameni care au spus că este #TimpulSaCitim, astfel Asociația Curtea Veche a donat, în total, 700 de cărți.

După cum am văzut cu toții viața noastră și planurile noastre se pot schimba la 360 de grade în câteva momente. De aceea, este important să fim deschiși la schimbări. În ajutorul dezvoltării acestei abilități vine cititul care crește toleranța la schimbare și ajută la trecerea mai ușoară a perioadelor de izolare.

Spunem deseori că ”pofta vine mâncând”, așa este și cu cititul. Este mai greu până începi, dar apoi îți dai seama că nu te mai poți opri. Din acest motiv, cultura lecturii trebuie inspirată copiilor încă de la cele mai fragede vârste.

Prin puterea exemplului, fiecare dintre noi putem influența cel puțin o persoană să ia o carte și să o citească din scoarță în scoarță. Împărtășiți beneficiile cititului cu oamenii din jurul vostru. Cum spun cei de la Asociația Curtea Veche, doar împreună putem schimba statisticile. Și nu uitați că în fiecare zi este #TimpulSaCitim.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp