Scroll Top
Care sunt beneficiile NAC (N-acetilcisteină)?

N-acetilcisteina (NAC) este un supliment care poate ajuta în diverse condiții medicale. Utilizările posibile variază de la îmbunătățirea performanțelor sportive la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge și tratamentul problemelor pulmonare cronice.

Medicii cred că NAC poate stimula sinteza de glutation, o substanță care ajută la combaterea radicalilor liberi, atomi instabili care pot provoca inflamații și leziuni.

Acest articol discută cum NAC poate aduce beneficii organismului. De asemenea, descrie riscurile și efectele secundare asociate cu acest supliment.

Utilizări și beneficii

Cercetătorii au investigat potențialul NAC de a ajuta la tratarea unei varietăți largi de probleme de sănătate. Unele cercetări indică faptul că suplimentarea cu NAC poate ajuta în următoarele moduri:

Tratarea condițiilor psihiatrice

Creșterea cantității de NAC din organism poate stimula nivelurile unor neurotransmițători, ceea ce poate îmbunătăți funcția mentală a unei persoane.

Conform unei recenzii din 2018, NAC poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor diferitelor condiții psihiatrice, inclusiv:

 • tulburare bipolară
 • tulburare obsesiv-compulsivă
 • schizofrenie

Deși cercetarea asupra utilizării NAC pentru ameliorarea simptomelor psihiatrice poate fi promițătoare, majoritatea medicilor nu ar recomanda-o ca tratament unic.

În schimb, o persoană ar trebui să se bazeze pe tratamente bazate pe dovezi, cum ar fi terapia și medicamentele, atunci când este cazul. Un medic poate oferi sfaturi cu privire la utilizarea NAC ca supliment în tratamentul tradițional.

Tratarea afecțiunilor pulmonare și a excesului de mucus

Pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare cronice, cum ar fi bronșita sau fibroza chistică, unii medici recomandă NAC. Este disponibil sub formă inhalabilă și poate ajuta la reducerea excesului de mucus.

Cu toate acestea, studiile clinice privind NAC ca tratament pentru bolile pulmonare au avut rezultate mixte, potrivit Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Îmbunătățirea sensibilității la insulină la persoanele cu SOP

Autorii unei recenzii din 2017 au sugerat că administrarea de NAC poate aduce beneficii persoanelor cu sindromul ovarelor polichistice (SOP).

Acest sindrom poate duce la rezistență la insulină și creșteri ale nivelului de zahăr din sânge. Cercetătorii au raportat dovezi conform cărora NAC poate ajuta la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge la persoanele cu SOP. Cu toate acestea, studii de calitate înaltă nu au examinat direct acest aspect.

NAC nu înlocuiește medicamentele precum insulină sau alte metode de control al glicemiei. Poate fi util doar ca supliment.

Reducerea riscului de naștere prematură

Conform aceleiași recenzii din 2017, suplimentele cu NAC pot ajuta la reducerea riscului de naștere prematură. Infecții precum vaginoza bacteriană pot crește riscul de naștere prematură, iar răspunsul inflamator al organismului poate spori acest risc. Deoarece NAC combate inflamația, autorii susțin că poate ajuta să contracareze acest factor de risc pentru nașterea prematură.

Autorii se referă la un studiu din 2009 în care administrarea a 0,6 grame de NAC pe zi, împreună cu progesteron, după 16 săptămâni de sarcină, a contribuit la prevenirea nașterii premature la persoanele cu istoric de naștere prematură și vaginoză bacteriană.

NAC poate avea un efect similar atunci când este luat în combinație cu acid folic, conform autorilor.

Cu toate acestea, ca și în cazul oricărui supliment, este important să consultați un medic cu privire la siguranța sa înainte de a lua NAC în timpul sarcinii.

Tratarea supradozei de paracetamol

Medicii pot utiliza NAC pentru a trata supradozele de paracetamol.

Paracetamolul este un analgezic care poate ameliora durerile, febra și durerile. Dacă o persoană suferă o supradoză cu acest medicament, administrarea de NAC în decurs de 10 ore poate ajuta la reducerea riscului de leziuni hepatice asociate.

Alte beneficii potențiale

Diverse studii indică faptul că NAC poate ajuta în:

 • dependența de nicotină
 • dependența de jocuri de noroc
 • obiceiurile nesănătoase, cum ar fi mușcatul unghiilor sau scărpinatul pielii
 • tulburarea de utilizare a alcoolului
N-acetilcisteină vs. L-cisteină

Organismul are nevoie de 20 de aminoacizi pentru a-și menține funcționarea normală. Dintre aceștia, organismul poate produce 11 singur, ceea ce înseamnă că o persoană nu trebuie să mănânce pentru a-i obține. L-cisteina este unul dintre acești aminoacizi.

În organism, NAC se convertește în L-cisteină, un aminoacid neesențial. Apoi, organismul folosește L-cisteina pentru a produce glutation, care este un tripeptid sau o catenă de aminoacizi compusă din cisteină, glicină și acid glutamic.

Glutationul este un antioxidant cu funcții importante în organism, cum ar fi producerea de ADN, susținerea sistemului imunitar, susținerea funcției anumitor enzime, ajutarea unor funcții organice specifice și altele.

Oamenii de știință cred că aprovizionarea cu L-cisteină în celulă limitează rata de producție a glutationului în organism. NAC poate fi mai puțin toxic și mai solubil decât L-cisteina în sine, motiv pentru care NAC este adesea folosit în suplimente în loc de L-cisteină singură.

Alimente

Organismul poate converti NAC în L-cisteină. Alternativ, oamenii pot obține L-cisteina din alimente care conțin proteină.

 • somon
 • carne precum cea de pui
 • produse lactate, cum ar fi brânza
 • ouă
 • nuci

Riscuri

Efectele secundare ale suplimentării cu NAC sunt în general ușoare și pot include:

 • diaree
 • iritații oculare
 • oboseală
 • greață
 • erupție cutanată
 • vărsături
 • Foarte rar, oamenii au raportat efecte secundare mai severe, cum ar fi tensiunea arterială scăzută, atacuri de astm și dureri de cap neexplicate.

Persoanele care iau nitroglicerină sub formă de pastile, plasturi sau creme nu ar trebui să ia NAC, deoarece această combinație ar putea cauza tensiune arterială extrem de scăzută și dureri de cap.

Rezumat

NAC este un antioxidant care poate reduce inflamația. Luat ca supliment, poate ajuta la ameliorarea simptomelor mai multor condiții medicale.

Cu toate acestea, este crucial de remarcat că majoritatea cercetărilor privind suplimentarea cu NAC s-au desfășurat într-o scară mică. Determinarea întinderii beneficiilor suplimentului va necesita cercetări suplimentare.

Pentru a sprijini această abordare, recomandăm cu încredere produsele de imunitate de la Ropharma. Immunozen Colostrum aduce beneficiile colostrului, un lichid esențial care susține sănătatea imunitară. Immunozen Lactoferrin, un alt element vital, contribuie la fortificarea sistemului imunitar și are proprietăți antioxidante. Epid Propolis oferă protecție naturală împotriva bacteriilor și virusurilor, contribuind la întărirea sistemului tău imunitar. Pentru o susținere completă, Immunepid Adulti combină aceste ingrediente esențiale, oferind o soluție integrată pentru menținerea și îmbunătățirea stării tale de sănătate. Nu în ultimul rând Septogal, conține lactoferină cu rol protector împotriva infectiilor microbiene și virale, cu acțiune antiinflamatoare de-a lungul întregului tract respirator.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp