Scroll Top
Cum să îți dai seama ce carieră ți se potrivește?

Foarte mulți tineri sunt ”bântuiți” de ideea că trebuie să își aleagă cariera potrivită, misiune ce pare imposibilă. Este, într-adevăr, greu să îți dai seama ce lucruri te pasionează și, cu siguranță, nu vei reuși să faci asta rapid. Cu mii de ocupații din care să alegeți, pentru a crește șansele de satisfacție în carieră, este important să găsești una care se potrivește bine intereselor, aptitudinilor, valorilor legate de muncă și tipului de personalitate.

Din păcate, există o mulțime de oameni care ajung să aleagă o carieră greșită și se frustrează pe termen lung. A fi în linia greșită de lucru nu doar îți strică viața profesională, ci dăunează și vieții tale personale. Există o serie de lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare pentru a alege  cariera care ți se potrivește cel mai bine. Mulți oameni ajung să aleagă cariere greșite din cauza lipsei de îndrumări și de sfaturi adecvate.

De ce este important să acorzi atenție alegerii carierei potrivite?

Pe cât de ironică ar putea suna această întrebare, ea este pe atât de relevantă. Există o mulțime de persoane pentru care nu este importantă alegerea carierei potrivite. Pentru aceștia, este bun orice loc de muncă care le oferă un venit suficient pentru a se susține și pentru a-și întreține familia.

Dar o vorbă celebră spune ”alegeți slujba potrivită și nu vei lucra nicio zi în viața ta”. Astfel, alegerea corectă a carierei te va conduce la înălțimi mult mai mari în ceea ce privește fericirea și succesul. Locul de muncă potrivit îți va oferi o mare satisfacție și, la sfârșit, vei simți că ziua ta nu a fost pierdută.

Trebuie să te simți fericit în orice faci și, de asemenea, să fii mulțumit de contribuția ta la locul de muncă. În plus, dacă ești pe drumul potrivit ție, atunci te vei confrunta cu provocări care îți vor oferi mediul necesar pentru a face o diferență și, de asemenea, pentru a sprijini angajatorul în dezvoltarea afacerii. A juca un rol important în birou este mult mai satisfăcător decât un salariu frumos pentru care nu contribui prea mult.

Cum să alegi ceea ce ți se potrivește?

O primă întrebare pe care trebuie să ți-o pui este ”Cine sunt eu?”. Este evident faptul că nu îți poți da seama ce ți se potrivește dacă nu te cunoști suficient de bine. Știind care sunt valorile, interesele și aptitudinile tale, îți va fi mult mai ușor să faci alegerea corectă. În acest sens, există o serie de întrebări la care poți răspunde pentru a te cunoaște mai bine:

  • Ce materii ți-a plăcut să studiezi la școală și nu numai? De ce? Este pentru că îți plăcea persoana care te învăța sau există ceva despre acel subiect care te-a atras cu adevărat?;
  • La ce materii te-ai descurcat bine și de ce?;
  • Dacă ar fi să alegi un cuvânt, un număr și o activitate fizică, care ar fi acelea? Te-ai putea vedea într-un loc de muncă în care aceste alegeri ar reprezenta o mare parte din ceea ce faci în fiecare zi?

De asemenea, te poți folosi de testele de carieră găsite pe internet sau poți realiza o analiză SWOT a propriei persoane. Ai nevoie doar de un pix, o hârtie și dorința de a fi sincer cu tine însuți. Această analiză te va face să realizezi care sunt calității și slăbiciunile tale, dar și ce oportunități și obstacole ai pentru a-ți atinge scopurile.

În plus, te poți gândi la 5 abilități legate de viață și de muncă la care te pricepi sau pe care ți-ar plăcea să le dezvolți. Dintre comunicare, autogestionare, încredere în sine, muncă în echipă și rezolvarea problemelor, care abilitate ți se pare cel mai ușor de dezvoltat?

După ce te-ai asigurat că te cunoști suficient de bine, este momentul să faci o listă de posibile cariere: acelea care ți se par cele mai interesante și care te atrag cel mai mult, la o primă vedere. Apoi, caută mai multe informații despre fiecare dintre acele cariere: ce locuri de muncă se încadrează în acel sector, care sunt abilitățile necesare, care este salariul mediu, de ce calificări ai nevoie.

Acum este timpul să îți restrângi lista de cariere – dar nu prea mult! Vrei să păstrezi o minte deschisă, pentru că acolo te așteaptă mai multe cariere de vis. Alegeți carierele care te interesează. Încearcă să păstrezi acele domenii care să corespundă calificărilor tale de până acum.

Un ultim pas ar fi să îți setezi câteva ținte pe termen scurt și lung și să găsești aceea carieră care te-ar putea ajuta să îndeplinești cât mai multe dintre aceste ținte. Obiectivele pe termen lung durează de obicei aproximativ trei – cinci ani pentru a fi atinse, în timp ce, de obicei, poți îndeplini un obiectiv pe termen scurt în șase – trei ani. Ghidează-te după cercetările pe care le-ai făcut cu privire la educația și formarea necesară. Dacă nu ai toate detaliile, mai realizează câteva cercetări.

Este importat să știi că nu există o singură cale spre cariera ta de vis. Abilitățile și interesele tale s-ar putea potrivi pentru tot felul de cariere – chiar și unele despre care nu ai auzit încă. Ceea ce este important este să descoperi o serie de cariere care să te entuziasmeze, deoarece o carieră care începe cu serviciul pentru clienți (poate că ești sociabil) ar putea duce la o carieră în sănătate, catering și ospitalitate, jurnalism sau vânzări – pentru a numi câteva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp