Scroll Top
Învățarea cu ajutorul animalelor

Animalele joacă un rol important în viața multor oameni. Pe lângă câinii care pot fi antrenați pentru a detecta convulsiile, animalele pot fi folosite și în terapia ocupațională, logopedie sau reabilitare fizică pentru a ajuta pacienții să se recupereze. Astfel putem spune că acestea un impact major asupra sănătății oamenilor.

Dar pe lângă acest rol esențial, animalele pot contribui la o învățare mai ușoară. Acesta pot fi implicate în înțelegerea problemelor de matematică, alfabetizare și multe alte activități cu conținut academic.

De ce să implicăm animalele în procesul de învățare?

Profesorii au multe modalități unice de a ajuta elevii să învețe, de la activități distractive la teste și teste. Învățarea interactivă este întotdeauna un mod extrem de valoros de a ajuta copiii să înțeleagă concepte noi. Și dincolo de matematică și știință, profesorii lucrează și pentru a-i învăța pe copii abilități și comportamente sociale importante. Astfel, implicarea unui animal poate fi o modalitate minunată de a îmbunătăți procesul de învățare și interacțiunea dintre profesor și elevi.

Un prim beneficiu ar fi că poate îmbunătăți mediul de învățare. O lecție obișnuită de matematică se poate transforma într-o oportunitate unică de învățare atunci când problema se concentrează pe cantitatea de mâncare pe care o mănâncă animalul de clasă într-o zi sau cât cântărește.

În plus, studiile arată că acei copii din familiile cu animale de companie sunt mai bine echipați pentru a combate infecția decât copiii care au animale de companie, prezentând niveluri semnificativ mai ridicate de performanță a sistemului imunitar. Atunci când înregistrările privind prezența la școală au fost comparate, cercetătorii au descoperit că aceia care aveau animale de companie au avut în medie mai multe zile la școală în fiecare an decât colegii lor fără animale de companie.

De asemenea, se știe că animalele ajută la calmarea copiilor în timpul atacurilor de panică și pot fi considerate prietenii lor, ajutându-i să se simtă mai puțin singuri. Un animal de companie într-o clasă poate face același lucru. Elevii se pot simți în largul lor atunci când pot merge și își pot vedea animalul prietenos. S-ar putea să se relaxeze și să se bucure de ziua lor când știu că prietenul lor este în apropiere.

Cum pot fi integrate animalele în procesul de învățare?

Așa cum vorbeam anterior, o modalitate ușoară este prin a aduce un animal în sala de clasă. Potrivit unui studiu realizat de Institutul American de Sănătate, a avea un câine prezent în clasă promovează o dispoziție pozitivă și oferă efecte anti-stres semnificative asupra corpului. Animalele de clasă pot fi aduse în programul de învățământ în mai multe moduri pentru a face legături într-un mod distractiv și motivant. Conceptele pot fi predate folosind relațiile și interesul pe care elevii îl au față de animalele de companie. De exemplu, pot exista discuții despre diferențele și asemănările dintre diferite animale de companie și persoane. Acest lucru poate duce discuția și spre diversitate, nevoile diferitelor ființe și acceptarea lor.

Dacă există un animal în familie, atunci acesta va fi și mai implicat în dezvoltarea celui mic. Animalele sunt tovarăși și colegi de joacă grozavi, dar  sunt și profesori minunați. Copiii știu că un animal de companie îi va iubi și accepta necondiționat, ceea ce creează stimă de sine. Mai mult, cercetările sugerează că dezvoltarea socială, emoțională și cognitivă este îmbunătățită atunci când un copil are grijă de un animal de companie.

În cazul în care niciunul dintre cazurile menționate anterior nu pot fi puse în practică, există și alte moduri în care animalele pot îmbunătății lumea copiilor. De exemplu, o vizită la grădina zoologică. Cei mici pot vedea animalele într-un mediu foarte apropiat de mediul lor natural.

Pentru a concluziona, putem spune că este evident cât de importantă este prezența unor animale în viața copiilor. Îngrijirea unui animal de companie creează respect pentru viață și conștientizarea nevoilor altora, dar oferă copiilor și o înțelegere a modului în care comportamentul lor îi poate afecta pe alții. A avea animale de companie precum iepuri sau pui de găină în sala de clasă ridică spiritul copiilor, diminuează tensiunile și chiar îmbunătățește prezența la școală, deoarece copiii sunt foarte dornici să interacționeze cu animalele.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp