Scroll Top
Importanța sportului în dezvoltarea copiilor

Sportul are un rol extrem de important în viața copiilor întrucât îi îmbunătățește sănătatea, fizicul cât și psihicul. Este bine cunoscut faptul că sportul consolidează scheletul, fortifică inima, ajută copilul să-și coordoneze mișcările corpului și previne riscul obezității. 

În zilele noastre tot mai mulți copii își petrec timpul în fața televizoarelor sau a calculatoarelor, lucruri care în timp pot avea efecte negative asupra acestuia. Practicile sportive sau jocul în aer liber reprezintă o alternativă mult mai sănătoasă cât și mai distractivă pentru acesta. 

Fie că alegeți să vă îndrumați copilul către un sport care se bazează pe o echipă sau unul care se practică individual, reprezintă o activitate extrem de benefică pentru acesta deoarece în timp își va dezvolta o serie de calități care îl vor ajuta în următoarele etape ale vieții.

Participarea la diferite activități sportive contribuie la dezvoltarea unor abilități sociale de exemplu interacționarea cu alți copii de aceeași vârstă, cât și cu persoane mai în vârstă cum ar fi antrenorii cluburilor sportive. Copiii învață abilități de comunicare, leadership, team building, calități care îl vor ajuta la școală, în viitoarea carieră precum și în relațiile cu alte persoane. 

Un alt beneficiu care contribuie la dezvoltarea copiilor îl constituie creșterea încrederii de sine. Deoarece participă la diferite activități sportive acesta primește laude din partea părinților, antrenorilor și poate chiar și din partea coechipierilor. Toate aceste laude duc la un nivel de încredere de sine crescut, copilul reușind astfel să își gestioneze emoțiile și să se bazeze pe abilitățile sale. De asemenea, critica constructivă reprezintă și ea o parte esențială în procesul de dezvoltare întrucât cel mic învață să accepte critici și să le folosească în favoarea lui. 

Totodată, este bine de știut faptul că tinerii care practică un sport excelează și în planul academic. Potrivit unei cercetări, jocul de echipă crește șansele unui adolescent de absolvi cu 41%.

Nu în ultimul rând, cel mai important beneficiu pe care sportul îl aduce copiilor cât și adulților de altfel este sănătatea.Sportul previne apariția diferitelor boli, cum ar fi bolile de inimă sau obezitatea și dezvoltă armonios musculatura. În plus, copiii care practică un sport sunt mai predispuși în viitor să urmeze un stil de viață sănătos ce are la bază o alimentație corectă și multă mișcare. 

Așadar, copiii care sunt îndrumați de către părinți spre practicarea unui sport au o viața mai activă și sănătoasă și își dezvoltă calități disciplinare mai bune.   

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp