Scroll Top
Top 15 job-uri de vis ale copiilor

Îți amintești la ce carieră visai să ai când erai copil? Dacă doreai să devii un supererou sau un vrăjitor, e foarte posibil să fi realizat imediat că aceste ocupații nu există cu adevărat.

Există însă alte posturi mai accesibile care se repetă atunci când întrebi un copil „Ce vrei să te faci când o să fii mare?”. Deseori, slujbele pe care le menționează copiii sunt unele care oferă adrenalină, acțiune, popularitate sau șansa de a ajuta oamenii.

Fie că micuții realizează sau nu, multe din aceste funcții variază în ceea ce privește nivelul necesar de experiență și de educație și potențialul de câștig.

Să aruncăm o privire la câteva din caracteristicile ocupațiilor pe care copiii tind să le considere de vis. Data viitoare când un copil menționează una dintre aceste funcții, poți împărtăși niște detalii cu privire la acestea.

 1. Dansator/ Coregraf

Dă vina pe orele de balet! Mulți copii visează să ajungă balerini. Bineînțeles că acesta nu este singurul tip de dansator profesionist- există și dansul modern, step sau jazz. Mulți dansatori lucrează pentru o companie. Unii pot performa la TV sau în videoclipuri; de asemenea, pot cânta sau juca diverse roluri.

Alți dansatori își desfășoară activitatea la cazinouri, pe nave de croazieră sau în parcuri tematice. Dansatorii pot deveni instructori sau coregrafi, dezvoltând și apoi învățându-și elevii mișcări de dans.

Unii dansatori primesc salariu anual, în timp ce alții sunt plătiți pe oră sau pe reprezentație.

 1. Actor

Când copiii se uită la emisiuni sau la filme, de multe ori visează să ajungă la fel de faimoși ca actorii de pe ecran. În realitate, există foarte mulți actori care nu sunt populari.

Actorii pot lucra în televiziune, în industria cinematografică, în teatru sau chiar la cărți audio. Unii pot lucra pe nave de croazieră sau în parcuri tematice.

Actorii nu muncesc mereu pe tot parcursul anului, ci sunt plătiți pe oră sau pe reprezentație. Astfel, mulți actori au și alte slujbe pentru a se întreține.

 1. Muzician

Mulți copii visează să devină cântăreți sau membrii ai unei trupe rock. Ei își doresc să devină la fel de populari ca artiștii lor preferați, însă majoritatea muzicienilor nu au parte de faimă.

Muzicienii cântă atât în săli de spectacol pentru fanii lor înfocați, cât și în studiouri de înregistrat sau în baruri sau la evenimente private (precum nunți sau petreceri).

Artiștii cântă în diferite stiluri muzicale, de la rock, la clasic și până la jazz. Mulți dintre ei nu lucrează tot anul, ci sunt plătiți de cele mai multe ori pe oră sau pe reprezentație.

 1. Profesor

Copiii care iubesc școala vor, în general, să devină profesori. Unele din abilitățile importante pe care au profesorii includ gândirea critică, buna organizare și comunicarea.

Salariile profesorilor variază în funcție de de tipul de școală și de nivelul la care aceștia predau. Majoritatea funcțiilor de profesor cer cel puțin o diplomă de licență, iar profesorii din școlile de stat au nevoie de certificate eliberate de stat.

 1. Om de știință

Orice copil căruia i-a plăcut să facă chit din aracet și amidon în mod cert a luat în considerare ideea de a deveni om de știință. Desigur, există multe tipuri de oameni de știință.

Mulți cercetători lucrează în laboratoare și în birouri, deși mulți sunt implicați și în muncă pe teren.

Oamenii de știință care câștigă cel mai puțin sunt cei care lucrează în agricultură și în industria alimentară. Cei care câștigă cel mai mult sunt fizicienii și astronomii.

 1. Atlet

Copiii care visează să devină atleți vor să practice sportul lor preferat și să fie plătiți pentru asta. A deveni un sportiv de performanță înseamnă multă muncă: atleții se antrenează ore întregi cu antrenorii și colegii de echipă, fiind ajutați și de nutriționiști.

Atleții practică sportul în ligi, la diferite nivele, iar liga în care joacă determină  cât de mult câștigă. Cei care devin sportivi de performanță au o carieră scurtă de cele mai multe ori, din cauza solicitării corpului. Unii atleți devin antrenori.

 1. Pompier

Unii copii vor să devină pompieri- ei privesc această ocupație cu admirație deoarece le oferă adrenalină, acțiune și oportunitatea de a ajuta oameni. Atribuțiile pompierilor variază de la a stinge incendii, la a conduce mașina de pompieri, până la a oferi ajutor victimelor.

Unii pompieri sunt specializați în a gestiona materiale periculoase sau în a stinge incendii de pădure. În general, pompierii sunt supuși la probe scrise și fizice, majoritatea deținând o diplomă de personal medical de urgență.

 1. Detectiv

Copiii citesc cărți și urmăresc filme cu detectivi sau spioni care elucidează mistere, vrând să facă la fel când vor fi mari. Detectivii și investigatorii adună indicii și rezolvă cazuri.

Mulți detectivi și investigatori lucrează pentru Guvern (fie la nivel local, național sau internațional), dar există și detectivi particulari care lucrează pentru persoane, avocați sau companii. Ei pot face verificări în ceea ce privește trecutul angajaților, pot supraveghea sau investiga anumite infracțiuni.

În medie, detectivii partivulari câștigă mai puțin.

 1. Scriitor

Copiii cărora le place să citească și să scrie povești visează să ajungă scriitori. Totuși, nu toți scriitorii publică romane. Unii scriitori redactează texte pentru reviste, scenarii de filme, cântece, reclame sau publicații online. Mulți scriitori lucrează cu normă întreagă, dar unii sunt independenți, lucrând cu jumătate de normă sau având programe foarte flexibile.

Unii devin redactori tehnici, scriind articole de specialitate, manuale de utilizare și alte texte care conțin informații tehnice complexe. Redactorii tehnici câștigă, în medie, mai mult decât scriitorii.

 1. Polițist

Deseori, copiii visează să ajungă polițiști- exact ca supereroii lor preferați, ofițerii de poliție se luptă cu infractorii și ajută oamenii. Există mai multe tipuri de ofițeri de poliție, printre care cei care se ocupă cu găsirea indiciilor că ar avea loc infracțiuni în anumite zone, polițiștii montani și cei rutieri, care asigură respectarea regulilor în trafic.

Există și poliția transporturilor, care patrulează căile ferate și gările, și șerifii, care apără legea la nivel de județ. Ofițerii de poliție trebuie să studieze la Academia de Poliție.

 1. Astronaut

Mulți copii visează să meargă în spațiu când cresc. Astronauții au multă experiență în spate: licență în inginerie, fizică sau medicină. Unii au chiar pregătire militară.

Potrivit site-ului NASA, salariile astronauților sunt bazate pe grila de plată a Guvernului pentru gradele GS-12 și GS-13.

 1. Pilot

Ce copil nu visează să zboare? Piloții conduc avioane sau elicoptere. Piloții comerciali conduc avioane închiriate: pot transporta marfă sau oameni. Unii piloți comerciali sunt implicați în misiuni de salvare, în pulverizarea recoltelor sau în aerofotografie.

Salariile piloților variază în funcție de sectorul în care activează: piloții comerciali câștigă, în medie, mai puțin decât cei de linie, care fac parte din uniuni.

 1. Veterinar

Copiii care iubesc animalele vor, în general, sa devină veterinari. Medicii veterinari se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor animalelor. Ei lucrează cu animale de companie, animale din gospodărie sau animale de la zoo. Majoritatea veterinarilor lucrează în cabinete, dar unii merg să muncească la ferme. în laboratoare sau în grădini zoologice.

Veterinarii trebuie să absolve o facultate de specialitate pentru a primi diploma de licență si să obțină dreptul de a practica meseria în țara în care se află.

 1. Avocat

Dacă te pricepeai să scapi de pedepse când erai mic, aducând argumente, e posibil ca părinții tăi să-ți fi spus că ai fi un bun avocat. Desigur, volumul de muncă al unui avocat este mai mare decât își imaginează copiii. Avocații trebuie să absolve Dreptul și să treacă de examenul de barou.

Avocații lucrează in asociații, dar unii activează în Guvern. Există multe tipuri de avocați, de la avocat penal la ecologist.

Majoritatea avocaților lucrează mult, dar pot avea salarii foarte mari.

 1. Doctor

Unii copii vor să se facă doctori pentru a ajuta oameni. Există multe tipuri de medici, de la generalist, la pediatru și până la anestezist.

Deși medicii pot ajunge să aibă salarii foarte mari, calea până la a deveni doctor este lungă: viitorii medici trebuie să studieze 6 ani, după care să facă între 3 și 8 ani de rezidențiat, în funcție de specializarea aleasă.

Alți copii visează să ajungă asistenți medicali. Această ocupație necesită o diplomă de asistent medical, care se obține într-un timp mai scurt comparativ cu cea de medic.

Sursa: https://www.thebalancecareers.com/top-kids-dream-jobs-2062280
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp