Scroll Top
Cum îți faci copilul să iubească lectura?

Copiii care citesc din plăcere devin cititori pe tot parcursul vieții. Acest sfat pentru părinți descrie cum să insufle copiilor dragostea pentru cărți.

A vă ajuta copiii să se bucure de lectură este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face ca părinte și merită să investești timpul și energia ta în asta.

Copiii învață abilități de citire la școală, dar adesea ajung să asocieze lectura cu munca, nu cu plăcerea. Drept urmare, își pierd dorința de a citi. Și această dorință – curiozitatea și interesul – este piatra de temelie a utilizării cu succes a citirii și a abilităților conexe.

Citiți-le cu voce tare

De departe, cel mai eficient mod de a vă încuraja copiii să iubească cărțile este să le citiți cu voce tare și, cu cât începeți mai devreme, cu atât mai bine. Chiar și un bebeluș de câteva luni poate vedea poze, asculta vocea ta și transforma pagini din carton.

Faceți din acest timp împreună un moment special în care să împărtășești plăcerea unei povești fără distragerea atenției televizorului sau a telefoanelor. S-ar putea să fiți surprinși să descoperiți că o carte pentru copii bine scrisă este o plăcere la fel de mare pentru voi ca și pentru copil.

Și nu încetați să vă luați timp pentru a citi cu voce tare odată ce copiii voștrii au învățat să citească singuri. În această etapă, încurajați-i să vă citească. Această plăcere comună va continua să consolideze interesul și aprecierea copiilor.

Păstrați cărți în casă

Pur și simplu să aveți cărți, reviste și ziare în jurul casei îi vei ajuta pe copii să le privească ca parte a vieții de zi cu zi. Iar exemplul vostru de a citi frecvent și de a vă bucura de el va întări această viziune.

Atunci când copiii sunt încă foarte mici, este o idee bună să creați o bibliotecă pentru ei, chiar dacă este doar un raft sau două. Asigurați-vă că păstrați câteva cărți pe care cei mici să le poată accesa ușor.

Luați în considerare cărțile special concepute, extra rezistente pentru sugari și alegeți coperți din plastic sau carton pentru copiii mai mari, dar care nu sunt încă gata pentru cărțile de carton scumpe. Permiterea copiilor mici să atingă, să miroasă și chiar să guste cărțile îi va ajuta să dezvolte atașamente puternice.

Modul în care gestionați cărțile va influența în cele din urmă modul în care copiii le tratează. Copiii imită, așa că, dacă văd că vă place să citiți și că tratați cărțile cu blândețe și respect, este probabil ca ei să facă același lucru.

Alegeți cărțile de care copilul se va bucura

Când citiți cu voce tare împreună, alegeți cărți care vă plac amândurora. Dacă o carte pare plictisitoare, puneți-o jos și găsiți una care să fie atrăgătoare. Există, totuși, atât de multe cărți pentru copii încât realizarea celor mai bune selecții poate părea o sarcină dificilă.

O abordare este căutarea unor cărți premiate. Există două premii celebre pentru literatura pentru copii, oferite în fiecare an de American Library Association, care sunt indicatori buni ai muncii de calitate: Medalia Caldecott pentru ilustrație și Medalia Newbery pentru scriere. Dar acestea sunt date doar la două din cele aproximativ 2.500 de cărți pentru copii publicate în fiecare an.

Din fericire, există o mulțime de alte ajutoare disponibile. De exemplu, există liste de cărți recomandate de American Library Association și Library of Congress și câteva cărți excelente pentru a-i îndruma pe părinți să facă selecții.

Cu toate acestea, cel mai bun ajutor este biblioteca din cartier. Dacă nu sunteți familiarizați cu biblioteca, nu ezitați să cereți ajutor. Bibliotecarul pentru copii este instruit pentru a vă ajuta să localizați anumite cărți care pot fi citite cu voce tare și cărți despre un anumit subiect, recomandate pentru o anumită grupă de vârstă.

Biblioteca are, de asemenea, multe liste de cărți, inclusiv cele precum cele menționate mai sus și probabil unele publicate chiar de biblioteca.

În plus, biblioteca va avea mai multe jurnale care revizuiesc în mod regulat cărțile pentru copii, inclusiv Cartea Cornului și Lista de cărți. Acestea vă vor oferi o idee despre noutăți și merită urmărite.

Dacă copiii sunt la vârsta la care să meargă la școală, rețineți că biblioteca școlară este o sursă excelentă pentru o mare varietate de materiale, iar bibliotecarul școlar are cunoștințe despre literatura pentru copii. Încurajați-vă copiii să aducă acasă cărți din biblioteca școlii lor, atât pentru plăcere, cât și pentru studii.

Sursa: https://bit.ly/37zaujd
Un proiect educațional susținut de Asociația CREDU și Ropharma.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp